Szórják az aranyat és az ezüstöt

Vágólapra másolva!
Ismét a dollárerősödés határozza meg az árupiacok mozgását. A tegnapi nap is gyászosra sikeredett, de ma délelőtt is pirosba borultak a főbb árupiaci termékek, a legnagyobb vesztes az arany és az ezüst.
Vágólapra másolva!

Hatodik napja esik az arany árfolyama, tegnap elesett az 1400 -as szint, ma délelőtt már 1370 dolláron jár. A technikai kép továbbra is meglehetősen borús és bár még mindig 50 dollárral vagyunk az áprilisi mélypont felett, de az elszámolóár csak április 15 -én volt a jelenlegi árszint alatt, mégpedig a már csak karnyújtásnyira található 1360 dolláron....

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Az ezüst is szenved, ma délelőtt is 2 százalékos a vesztesége. A kép itt talán még borúsabb, az április legalacsonyabb záró alatt és csupán 10 centre az előző havi leszúrás mélyétől. Ha a 22 dolláros szint elesik, újabb pánikroham várható. Emlékszik még valaki a közel 50 dolláros csúcsra? A platina és a palládium is egy százalék feletti mínuszban jár.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Olajfronton is folytatódik a lemorzsolódás, de itt sokkal visszafogottabbak az eladók az utóbbi napokban. Míg a nemesfémeknél az esés jóval meghaladja a dollár erősödésével indokolható mértéket, a brent és a WTI crude most sokkal inkább a dollárindex változásait reagálja le, amúgy meglehetősen nyugodtan viselkedik. Ennek megfelelően a délelőtti veszteségeik alig haladják meg a fél százalékot.

A rekordot rekordra halmozó részvénypiacok és a pénzbőség ellenére teljes kitárazás zajlik a nyersanyagszektorban. Tulajdonképpen a fontosabb termékek közül az olaj az egyetlen, ami eddig komoly sérülések nélkül megúszta és 100 dollár környékén ragadt mind a brent, mind a WTI hosszú évek óta. De vajon meddig tart ez a relatív felülteljesítés? Miközben szinte minden nap az amerikai palaolaj-forradalom kínálatbővítő hatásáról olvashatunk elemzéseket...

A mezőgazdasági termékek piacán lassú lemorzsolódás látszik, a legtöbb termék esik, de a veszteség mértéke jellemzően nem haladja meg az egy százalékot.

WTI nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Brent nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]