Megfázott a Masterplast a télen

Vágólapra másolva!
Csökkenő bevételről és magasabb nettó veszteségről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a Masterplast. Ennek hátterében a szokatlanul hosszú hideg tél következtében elhúzódó építési munkák megkezdése áll. Az első negyedév azonban hagyományosan is gyengébb szokott lenni a többinél, de az áprilisi adatok már azt mutatják, hogy az építési munkák nem álltak le csak elhalasztódtak. Emiatt arra lehet számítani, hogy a következő negyedévben éves alapon már jobb számokkal rukkol elő a társaság.
Vágólapra másolva!

A hosszú, hideg tél rontotta az eredményeket

Ma reggel tette közzé negyedéves gyorsjelentését a Masterplast. A társaság árbevétele éves alapon 6,4 százalékkal csökkent, elsősorban annak köszönhetően, hogy az elhúzódó téli időjárás következtében csúsztak az építőipari beruházások, ami érintette mind az új építkezéseket, mind pedig a felújítási szektort.

Forrás: [origo]

Február végén a bevételek még 10 százalékkal magasabbak voltak a bázisértéknél, de márciusban már 6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi eredménytől. Az áprilisi számok azonban már javulásról tanúskodnak, hiszen az elmaradt munkálatokat ebben a hónapban kezdték el a beruházók. Fontos megjegyezni, hogy az első negyedév hagyományosan gyengébb az építőiparban, így a mostani eredményekből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni az egész évre vonatkozóan.

Forrás: [origo]

A következő negyedévben lesz még egy tétel, ami biztosan javítani fogja a társaság eredményét. A Masterplast a tavaly szeptemberi romániai tűzkár után járó 1,1 millió euró értékű kártérítését a második negyedévben fogja megkapni, így ez a tétel majd az akkori eredményekben kerül kimutatásra. Ez az összeg azonban a korábban becsült 1,33 millió eurós kárnak csupán 83 százalékát fedezi, így a tűzeset összességében 200 ezer eurós negatív hatással sújtja a céget.

A vállalat 12 havi gördülő bevételén kevésbé látszik a gyenge első negyedév hatása, habár itt is csökkenés figyelhető meg az előző időszakokhoz képest.

Forrás: [origo]

Komoly visszaesés a magyar és román piacon

Az Európa szerte elhúzódó hideg tél ellenére a vállalat bevétele komoly mértékben növekedett az ukrán és a lengyel piacon, előbbin 29 százalékkal, míg utóbbin 21 százalékkal bővült a forgalom. Emellett még Szerbiában tudta növelni árbevételét a cég.

Forrás: [origo]

Ugyanakkor a legnagyobb piacokon csökkentek a bevételek, Magyarországon több mint 10 százalékkal, de a második legnagyobb román piacon is 7 százalékos volt a visszaesés mértéke. Romániában az is szerepet játszott a bevételek zsugorodásában, hogy januártól új ÁFA-trövényt iktattak be, ami miatt a társaság több partnere még 2012 végére előre hozta vásárlásait.

A vállalat kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredménye (EBITDA) 809 ezer eurós veszteség lett, ami jelentősen alulmúlja az egy évvel ezelőtti 17 ezer eurós pozitív számot. Az EBITDA margin pedig rekord alacsony szintre esett, részben a magasabb céltartalékolás következtében, valamint a nagyobb piacokon (magyar, román, szerb és ukrán) csökkenő proftmarzsok miatt. A vállalatnak elsősorban a horvát, szerb és macedón kinnlevőségeire kellett nagyobb céltartalékot elkülönítenie az óvatosság elvét szem előtt tartva.

Forrás: [origo]

Összességében az első negyedéves számokból még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Az mindenesetre biztató, hogy a társaság bevallása szerint az április havi számokon látszik már némi javulás. A második negyedéves számok sokkal többet fognak elárulni a Masterplast piaci helyzetéről, a nemrég átadott káli gyártás eredményességéről is tanubizonyságot szerezhetünk, illetve az is ki fog derülni, hogy az építőipar képes lesz-e végre a fellendülés jeleit mutatni, ugyanis néhány iparági statisztika ezt vetíti előre.

A Masterplast árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]