Vágólapra másolva!
A budapesti tőzsde jól indította a napot azok után, hogy tegnap zárásra mínuszba csúszott a hazai index. A Magyar Telekom 1,1 százalék körüli emelkedésben van, miután a társaság benne maradt az MSCI indexben. A döntés ugyan nem meglepetés, de a Société Générale szakértői tegnapi elemzésükben elképzelhetőnek tartották, hogy kikerül a cég az indexből. A forint folytatja tegnap megkezdett erősödését, az euróval szembeni árfolyam már 291 alatt jár.Nyugat-Európában az indexek többsége csökkenéssel kezdett, egyedül a brit FTSE tartózkodik a pozitív tartományban.
Vágólapra másolva!

Jelentésáradat a kisebb magyar tőzsdei cégektől

Emelkedéssel kezdi a napot a hazai tőzsde, a BUX már fél százalékos pluszban tartózkodik, amivel a régióban a cseh parkettel együtt menetel felfelé.

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül a Magyar Telekom 1,1 százalékkal, az OTP pedig 0,1 százalékkal erősödik. A Mol 0,8 százalékos pluszával próbálja meg korrigálni tegnapi 2,5 százalékos zuhanását. Az Egis ma reggel egyelőre tegnapi záróárán tartózkodik, azok után hogy szerdán 3,4 százalékos hegymenetet produkált kedvező gyorsjelentésének köszönhetően. A Richter egyelőre 0,3 százalékkal csökken.

Forrás: [origo]

Egyik magyar papír sem került ki az MSCI indexeiből. Ezzel megnyugodhatnak a Magyar Telekom befektetői is, ugyanis a Société Générale latolgatása szerint a telekompapírnak meg volt az esélye, hogy kirakják az indexcsaládból. A hírre tegnap egyébként a Magyar Telekom részvénye is nagyobb esését produkált, amivel leadta a napközben összeszedett pluszokat.

A főbb sorok mindegyikén sikerült kisebb-nagyobb mértékben túlszárnyalni az elemzői várakozásokat az ANY Biztonsági Nyomdának, de az előző év azonos időszakához képest is jól teljesített a cég. Tavalyhoz képest az üzemi eredmény 17, míg a nettó profit közel 26 százalékkal emelkedett. Az igazgatóság véleménye szerint a jelenlegi árfolyam jóval alatta van a Nyomda valós értékének, és nem tükrözi a növekedési lehetőségeket. A társaság ezért igyekszik saját részvényvásárlással a jövőben is növelni a részvények értékét. A részvények 0,9 százalékkal emelkednek.

Várakozásokhoz képest kisebb veszteségről számolt be a CIG Pannónia ma reggeli gyorsjelentésében. Ugyanakkor a biztosító új értékesítései 41 százalékkal, míg díjbevétele 16 százalékkal visszaesett a tavalyi bázishoz képest, ezzel pedig alulmúlta a várt eredményeket a CIG. A részvények 1,3 százalékkal csökkennek.

Tegnap tette közzé piaczárást követően első negyedéves eredményeit a PannErgy is. Az árbevétel ugyan 11 százalékkal emelkedett, aminek nagy része még mindig az ingatlanokhoz köthető, viszont még továbbra is veszteséget termelt a cég, így egyelőre még várni kell a nagy áttörésre a társaságnál.A jelenleg működő két erőmű közül, a szentlőrinci és a berekfürdői is a vártnak megfelelően teljesített. Május elején már eladták a várva várt miskolci egységet is, amihez nagy reményeket fűz a cég, miután ez 800 ezer GJ hőt értékesíthet. A soron következő projekt kiléte egyelőre még kérdéses, a már korábban megkezdett gödöllői projekt esetében folytatódott a megvalósítási koncepció véglegesítése. A PannErgy 1 százalékkal megy felfelé.

Jól sikerült a Rába első negyedéve, a gépgyártó árbevétele 16,3 százalékkal emelkedett, míg EBITDA-ja duplázódott az előző év azonos időszakához képest. A nettó eredmény még ennél is nagyobbat ugrott 34 millió forintról 860 millió forintra. Ez javarészt a Fehrer Automotive-Rába Kft-ben lévő tulajdonrész értékesítésén elkönyvelt 524 millió forintos nyereségnek tudható be. A vállalat papírjai 2,3 százalékos pluszban tartózkodnak.

Ma reggel tovább folytatja erősödését a forint, azok után, hogy tegnap is nagyot menetelt és 291,2-ig ért az euróval szemben. Jelenleg már áttörte a 291-es szintet is. A dollár/forint 226 alatt, míg a svájci frankkal szembeni árfolyam 233,5-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Kisebb elmozdulások Európában

Nyugat-Európában vegyesen nyitottak a tőzsdék, ugyanúgy indítva a kereskedést mint az elmúlt két napon. Tegnap is pozitívban zártak az indexek, az emelkedést a perifériaországok vezették, de a brit FTSE is pluszban zárt, amivel már 10 egymást követő napon menetelt felfelé, és eddig ma is hasonlóan teljesít.

Forrás: [origo]

A vártnál gyengébb lett a svájci Zürich Insurance első negyedéves gyorsjelentése, a működési nyereség csupán 1,35 milliárd dollár lett, míg az elemzők 1,38 milliárddal számoltak. A nettó nyereség pedig szintén kedvezőtlenül alakult, csak 1,06 milliárd dollárt ért el a svájci cég, míg az elemzői konszenzusban 1,14 milliárd dollár szerepelt. A cég részvényei 3,6 százalékkal esnek a rossz eredményekre.

Ma délelőtt érkezik az eurózónára vonatkozó fogyasztói árindex áprilisi alakulása, valamint a kereskedelmi mérleg eredménye, de más fontosabb makroadat ma nem lát napvilágot.