Imádják az amerikaiak a Rábát

Vágólapra másolva!
A legjobban teljesítő papír lett a Rába a magyar tőzsdén, miután kiváló első negyedéves gyorsjelentést tett közzé tegnap piaczárás után. A főbb számok tekintetében sikerült meghaladni a tavalyi év első negyedéves adatait, köszönhetően az Amerikába irányuló export futómű üzletágon belüli 50 százalékos bővülésének. A nyereséges működés pedig a cég nettó hitelállományára is pozitív hatást gyakorolt.
Vágólapra másolva!

Jól sikerült a Rába első negyedéves gyorsjelentése, a cég csoport árbevétele 11,4 milliárd forint lett, mely több mint 16 százalékkal haladja meg az előző év első negyedévének árbevételét. A növekedés motorját főleg a vállalat futómű üzletága jelentette, főleg az Amerikába exportált termékek bevétele tudott jelentősen növekedni, a tavalyi 2,3 milliárd forintról 3,5 milliárdra. Az értékesítéshez kapcsolódó költségek bár szintén emelkedtek, összességében a bruttó eredmény közel 40 százalékkal tudott növekedni, ennek eredményeként a bruttó fedezeti hányad már 23,6 százalékos lett az egy évvel ezelőtti 19,5 százalékot követően.

Forrás: [origo]

Nagy pozitívum továbbá, hogy a tavalyi csupán 103,8 millió forintos üzemi eredményhez képest most 749 millió forintos eredményt ért el a Rába. Ahogy a menedzsment felhívja a figyelmet, ilyen jó első negyedéves eredménye már egy évtizede nem volt a cégnek. Ahogy az árbevétel területén, úgy az üzemi nyereségnél is a futómű üzletág jó teljesítménye járult hozzá leginkább a bővüléshez.

A pénzügyi eredmény növekedése csak tovább tudta lendíteni az adózott eredménysoron mutatkozó növekedést, bár itt már egy egyszeri hatás is a kedvező irányba befolyásolta a számok alakulását. A Fehrer Automotive-Rába Kft-ben levő részesedés eladásán 524 millió forint nyereséget könyvelt el a társaság, vagyis enélkül a 245 millió forintos pénzügyi nyereség helyett 279 milliós veszteséget láthatnánk az árfolyamveszteségeknek köszönhetően. Adózott szinten azonban még ez sem tudná eliminálni a 860 millió forintos profitot.

Forrás: [origo]

A főtevékenységek tehát kedvezően alakulnak a Rábánál, valamint a nettó hitelállomány is csökkent a cégnél, a 11,3 milliárd forint 2,1 milliárd forinttal alacsonyabb, mint a 2012 végén mért érték. A hitelállomány elsősorban a nyereséges működés, valamint az 1,2 milliárd forinttal csökkenő működőtőke miatt csökkent.

A kedvező jelentés hatása a BÉT-en sem maradt el, a Rába a BUX legjobban teljesítő papírja, melynek árfolyama 4,6 százalékkal emelkedett ma.

A Rába árfolyama

Forrás: [origo]