Előkelő klubba kerül a csodabank

Vágólapra másolva!
Új történelmi csúcsra húzták fel az Alior Bank árfolyamát a mai kereskedésben, miután a bankpapír májusban csatlakozik a lengyel részvényeket tömörítő MSCI Poland indexbe. Ennek köszönheteőn az Aliorra még nagyobb figyelem hárulhat a nagyobb befektetők részéről, ami a tőzsdei árfolyamában méginkább megnyilvánulhat. A bankkal kapcsolatban továbbra is igen optimisták az elemzők, amit a múlt héten közétett negyedéves gyorsjelentés csak megerősíteni tudott.
Vágólapra másolva!

Nagybefektetők látókörében az Alior

Meghatározó indexcsaládhoz csatlakozik rövidesen az Alior Bank, ugyanis az MSCI Barra május 31-én felveszi a lengyel részvényeket tömörítő MSCI Poland indexébe a bankpapírt. A döntés igen fontos jelentőséggel bír, hiszen az MSCI Barra a világ legnagyobb és legelismertebb indexszolgáltatója, ami azt jelenti, hogy az általa összeállított, számított és rendszeres újrasúlyozásokkal karbantartott indexeket a világ számos jelentős intézményi befektetője, például befektetési alapja használja benchmarkként, lényegében a befektetései összehasonlító mércéjeként.

Ez azt jelenti, hogy a befektetéseik összetételét többé-kevésbé az index kosarához igazítják, és többnyire azokat a részvényeket vásárolják, amik szerepelnek az index kosarában. Speciális csoportot képeznek az indexkövető alapok, amelyek nemcsak nagyjából, hanem hajszálpontosan az indexek kosarainak megfelelően állítják össze a portfóliójukat. Ha kikerül egy részvény, akkor ők mérlegelés nélkül azonnal túladnak rajta. Erre a sorsra juthat az Asseco Poland, amelynek tulajdonképpen a helyére lép az Alior.

Előtérbe kerül Varsóban is

Az Aliornak nem ez lesz az első index tagsága, miután március közepén a közepes kapitalizációjú lengyel cégeket tömörítő mWIG40 indexhez csatlakozott. Ráadásul a varsói tőzsde a PAP információi szerint szeretné átszabni a parkett fő indexét a WIG20-at, amiből akár a bankpapír is profitálhatna. A tervek szerint a régi benchmarkból két új indexet alkotnának, a WIG5-öt, illetve a WIG30-at. Előbbibe a legfontosabb blue-chipek kerülnének be, a Bank Zachodni várakozása szerint a PKO, a Pekao, a PZU, a KGHM és a PKN Orlen. A 30 részvényt tartalmazó másik indexbe pedig nagy esélyekkel pályázik az Alior Bank is, ami szintén növelhetné az érdeklődést a papír iránt.

Rövid tőzsdei pályafutás

A bankpapírnak igen gyorsan sikerült csatlakoznia az MSCI előkelő klubjába, hiszen igen rövid tőzsde pályafutással rendelkezik, csupán tavaly decemberben lépett a varsói parkettre. Tőzsdei debütálása sem volt átlagos, hiszen 2,1 milliárd zlotys IPO-jával a legnagyobb méretű tőzsdei kibocsátást vitte tavaly véghez Lengyelországban.

IPO: Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

Az MSCI index tagságot pozitívan értékelték a befektetők, aminek következtében az Alior Bank árfolyam új történelmi csúcsot állított fel 78,75 zlotyn, ezzel megdöntve a januári maximumot. A bankpapír néhány hete kapott újra erőre, melyben a negyedéves gyorsjelentés is sokat segített.

Az Alior Bank árfolyama (Varsó)

Forrás: [origo]

Az Alior mai teljesítményét is beleszámítva közel 40 százalékos hozamot hozott össze fél éves tőzsdei pályafutása alatt tulajdonosainak az 57 zlotys kibocsátási árhoz képest. Ezzel régiós szinten messze a legjobban teljesítő bankpapírnak számít. Olyan nagyágyúk, mint az Erste és a Raiffeisen is csak távolról figyelhetik a "csodabank" teljesítményét. A meghatározó lengyel bankokat tömörítő WIGBank index csupán 11 százalékos növekedést tudott felmutatni hat hónap alatt, legjobban az OTP tudta megközelíteni az Aliort, de 20 százalékos emelkedése is eltörpülni látszik.

Forrás: [origo]

A lengyel bank az elmúlt héten számolt be első negyedéves teljesítményéről, ebben főként nettó profit soron tudott pozitív meglepetést szerezni az elemzőknek, akik továbbra is igen optimisták az Alior jövőjével kapcsolatban. A szakértők jelentős profitnövekedésre számítanak 2013-ban és 2014-ben egyaránt. A kedvező jövőképet erősíti meg, hogy a bankot követően 8 elemző közül 7 is vételre ajánlja a papírt, konszenzus célárfolyamuk pedig 90,73 zlotyt fogalmaz meg, ami még a jelenlegi piaci árhoz képest is mintegy 15 százalékos növekedési potenciált rejt.

Forrás: [origo]

Felvásárlási sztori is lehet belőle

Az Alior legnagyobb tulajdonosa az olasz Carlo Tassara, amely már tavalyi tőzsdei kibocsátás előtt jelezte, hogy idén újabb, legalább 30 százalékos pakktól válna meg. Az érdeklődők sora korábbi sajtóinformációk szerint igen hosszú, több régiós nagybankot is esélyesnek tartottak a tranzakcióra, közöttük az Erstét, és a CIB olasz anyavállalatát, az Intesa Sanpolot. Ezen kívül a francia BNP Paribas, valamint a régióban, beleértve hazánkat is jelentős terjeszkedést végrehajtó Sberbank neve is felmerült. A befektetők számára további poitív üzenetet hordozhat, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) már a tőzsdére lépés elején nagytulajdonossá vált 8,8 százalékos pakkjával.

Forrás: [origo]