Átgázolt a márciusi havon az építőipar

Vágólapra másolva!
Februárban még azért értek el szép mértéket az építkezések, mert jobb idő volt a tavalyinál, de a friss adatok szerint az építőipart a márciusi havazás sem tudta megakasztani. A számokból úgy tűnik, az iparág felkel a padlóról.
Vágólapra másolva!

A márciusi hó ellenére jelentősen növekedett az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A márciusi kibocsátás 9,9 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit. A februárt épp az húzta föl, hogy melegebb volt a tavalyinál, de a márciusi hóesés ezek szerint nem akasztotta meg túlzottan a munkákat.

A jó eredménynek egyrészt az az oka, hogy a tavaly tavaszi adat rendkívül pocsék volt, ahhoz képest könnyű volt nagyot növekedni. Ez önmagában persze nem magyarázza a közel 10 százalékos növekedést. A KSH szerint az út- és vasútépítések voltak azok, amelyek jobban húzták fölfelé az építőipar teljesítményét. Az épületek építése 8,2 százalékkal, az egyéb építményeké (az út, vasút is ide tartozik) 11,9 százalékkal bővült.

Az építőipar teljesítménye 2008 óta

Forrás: [origo]
Felkelt a padlóról az építőipar (Forrás: KSH)

A további növekedésnek megágyazhat, hogy a márciusban kötött új szerződések értéke 25,3 százalékkal növekedett egy év alatt. Az épületek építésén belül ipari, egészségügyi és egyetemi épületekre is kötöttek szerződést. De jönnek csatornázási, út- és vasút-felújítási munkák is.

Februárban az előző évek komor hangulatához képest kifejezetten jó eredményt mutatott az ágazat. Az éves szinten 7,2 százalékos növekedésben viszont olyan tényező is szerepet játszik, amely független az építőipar teljesítőképességétől.

Egyrészt a 2012. februári teljesítmény eleve alacsony volt, ezért onnan könnyebb volt viszonylag magas éves növekedést produkálni (ezt bázishatásnak hívják). Másrészt a KSH felhívta a figyelmet arra, hogy a napi átlagos középhőmérséklet 5,8 fokkal melegebb volt a tavalyinál, a melegebb idő pedig segítette az ágazatot.

Az ágazat évek óta lefelé tart, házat építeni szinte senki sem akart. Az egyéb építmények, például az út- vagy vasútépítések mutattak némi életjelet, de ez is csak arra volt elég, hogy mérsékelje az iparág zuhanását. A padlóról talán föl tud állni a szektor, de a következő hónapokra rossz hír az ágazat egészének, hogy a kormány nagyberuházások leállítását helyezte kilátásba.