Ennyi volt a forint erősödése?

Vágólapra másolva!
A forint ma is remek erőben van, a hazai fizetőeszköz sorozatban a harmadik napja tud erősödni, az euróval szemben pedig már megközelítette a 290-es szintet, amitől már csak fillérekre volt az árfolyam délután. A jegyzés azóta visszafordult, de még mindig a 291-es szint közelében található, ami három hónapos csúcs környékének felel meg. A 290-es támasz legyűrése vélhetően nem lesz könnyű feladat, miután ezt a szintet erősíti a 200 napos mozgóátlag is.A tegnapi vártnál kedvezőbb magyar GDP-adat, és Varga Mihály bíztató szavai is kisebb lökést adhattak a hazai devizának, mely a részvénypiacok meneteléséből is profitálhat. Matolcsy György szavaira nem reagált érdemben a forint, mely szerint további kamatcsökkentések is elképzelhetőek a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

18:50 - Fontos szinthez ért a forint

Délután már csak fillérekre járt az EURHUF árfolyama a 290-es szinttől, melyet végül nem sikerült megcsípnie. Olyannyira nem, hogy ezt követően ismét 291 fölé gyengült vissza a forint.

Az EURHUF napon belüli grafikonja

Forrás: [origo]

Igen fontos szinthez ért el ezzel a forint, ami akár nagyobb falatnak is bizonyulhat. A 290-es szint már korábban is többször tartóztatta fel a forintot, ráadásul most egy nagyon fontos technikai támasz is itt húzódik a 200 napos mozgóátlag személyében. Ezen korántsem lesz könnyű túljutni, de ha mégis összejönne, akkor a következő megálló 285 közelében várható. Egyelőre egyébként ebbe az irányba mutat az RSI és az MACD indikátorok csökkenő trendje is.

Ellenkező esetben a 294-es szint foghatja első körben meg a forintot, míg további gyengülés esetén újra belekóstolhat a 300-as szintekbe. Itt azonban már az 50 napos mozgóátlag is feltartóztathatja.

A forint árfolyama az euróval szemben

Forrás: [origo]

Májusban külön utakon jár a forint a főbb régiós devizákkal szemben. A zloty, a korona és a lej egyaránt kisebb gyengülést mutathatnak fel, míg fizetőeszközünk egyedüliként tudott erősödni. Nem is akár hogy, hiszen közel 3 százalékos izmosodás áll a háta mögött. Ehhez persze a tegnap közzétett, és persze pozitív meglepetést okozó GDP-adatra is szükség volt, ahogyan azt korábban is hangsúlyoztuk.

Forrás: [origo]

14:15 - 3 havi csúcsa felé közelít a forint

Kora délután ismét erősödésnek indult a forint az euró ellenében, az árfolyam ezzel pedig már csak karnyújtásnyira járt a 290-as szinttől, valamint háromhavi csúcsától is.

Az EURHUF napi árfolyama

Forrás: [origo]

10:57 - 291 alatt járt a forint

Továbbra is remek formában van a forint, melynek árfolyama három hónapja nem látott csúcsán is megfordult az euróval és a svájci frankkal szemben. A hazai fizetőeszköz sorozatban a harmadik napja tud erősödni a főbb devizákkal szemben, így az euró/forint jegyzése már a 290-es szint közelében is megfordult ma reggel, onnan viszont már visszakanyarodott, és délelőtt 291,5 körül mozog.

A svájci frankkal szemben szintén február óta nem látott csúcson, 233-nál is mozgott hazai deviza, onnan viszont szintén gyengülni kezdett, és már 234-ig ereszkedett vissza, míg a dollár/forint árfolyama 226,6 körül tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A magyar fizetőeszköz a tegnapi vártnál kedvezőbb hazai GDP-adatnak is köszönheti remek teljesítményét, melynek publikálása után masszív erősödésbe kezdett. Ezen kívül a részvénypiacokon folyamatosan új csúcsokat döntenek a tőzsdemutatók, ami kockázati étvágy növekedését jelzi, mely a forintnak is kedvezhet.

Ezen túl Varga Mihály is bíztató szavakat fogalmazott meg tegnap, a nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország kezd újra növekedési pályára állni, és úgy véli, a magyar gazdasági növekedés 1 százalék feletti is lehet idén. Varga szerint az első félévben még lassabb lehet a kilábalás üteme, az év második felében viszont begyorsulhat a növekedés.

Matolcsy György szokásához híven szintén pozitívan nyilatkozott, a jegybankelnök Miskolcon tartott konferenciáján elmondta, a magyar gazdasági növekedésnek már jóval "egészségesebb" szerkezete van, mivel csökkent a GDP-arányos államadósság, és a kormány stabilizálni tudta a költségvetés helyzetét. Matolcsy közölte, továbbra is alacsony inflációs környezetre számítanak. A magyar jegybank vezetője továbbá jelezte, az alacsony infláció és egyéb pozitív gazdasági folyamatok megengedik, hogy a monetáris tanács további kamatcsökkentéseket hajtson végre.