CIG Pannónia: 2014-ben jöhet a profit?

Vágólapra másolva!
A KBC Securities várakozásához képest pozitív meglepetést okozott a CIG Pannónia az első negyedéves gyorsjelentésével. A folyamatosan növekvő meglévő portfólió egyre nagyobb részben tudja fedezni a biztosító költségeit, ami azt jelenti, hogy jó úton jár a CIG afelé, hogy 2014-ben már az egész évet tekintve is nyereséges legyen.
Vágólapra másolva!

A CIG Pannónia bruttó díjbevétele az előző év azonos időszakához képest 16, a negyedik negyedévhez képest pedig 40 százalékos visszaesést mutat, ráadásul mi prognózisainkat is 8 százalékkal alulmúlja.

Az új szerzésekből származó bevételek 475 millió forintot tettek ki, ami éves alapon 41, negyedéves szinten pedig 22 százalékos visszaesést jelent. Ez jól jelzi, hogy a unit-linked termékek piaca tulajdonképpen halott, nagyon nehéz új biztosításokat eladni.

Az adózás utáni eredmény ugyan komoly mínuszt mutat, de az egy évvel korábbi értékhez képest drasztikusan csökkent a veszteség, bár az is igaz, hogy a negyedik negyedévben elért profittól messze elmarad a társaság.

A befektetési egységekhez kötött ún. unit-linked életbiztosítások jellemzője, hogy a kezdeti években a biztosító számára a termék magas költségekkel jár, vagyis szakmai zsargonnal élve fejnehéz. Emiatt az ilyen termékek értékesítésére specializálódott biztosítóknál eleve deklarált, hogy az első néhány évben nem tudnak még nyereségesen működni. Amint azonban kiépül egy stabil portfólió, a meglévő biztosítási szerződésekből évente befolyó díjbevételekből képes a biztosító finanszírozni az új szerzések költségét, így szép lassan önjáróvá válik a rendszer.

Forrás: [origo]

Nem volt kedvező a negyedév során a megújítási ráta. A 73,3 százalékos mutató lényegesen gyengébb a 2012-ben átlagosan elért 78,1 százalékhoz képest (vélhetően a törlések száma növekedett az idei első negyedévben). Forrás: [origo]

A CIG Pannónia szigorú költség kontrollja látható a negyedéves számokon, ugyanis éves alapon 38, negyedéves szinten pedig 17 százalékkal lett alacsonyabb az igazgatási költség, mi több, a várakozásainkhoz képest is kedvezőbb lett. A társaság a gyenge iparági környezet miatti nehézségeket a költségek drasztikus visszavágásával próbálja orvosolni.

Forrás: [origo]

A nem-élet biztosítások bruttó díjbevétele 1,398 milliárd forintot tettek ki, negyedéves szinten 3,7 százalékos visszaesést jelezve (bár a nem-élet üzletágban kevésbé érdemes a negyedéves változást figyelni). Az üzletág összességében 178 millió forintos adózás utáni veszteséget halmozott fel, ami az előző három hónaphoz képest némileg nagyobb, de a harmadik negyedévhez viszonyítva alacsonyabb.

Forrás: [origo]

2014-ben jöhet a profit?

A CIG Pannónia negyedéves teljesítménye javult éves alapon, ami akár az előttünk álló hónapokban tovább folytatódhat. A következő, 2014-es év lehet az első teljes év, amikor nyereséges lehet a vállalat a KBC szakértője szerint.

A piaci környezet ugyanakkor rendkívül kedvezőtlen a biztosítók számára, amire a CIG a költségek csökkentésével reagált, valamint a termékskála diverzifikációjával. Utóbbi jól mutatja a nem-élet üzletág növekedése és az egészségbiztosítások nemrég történt bevezetése. Ezáltal a unit-linked típusú biztosítások irányában a kitettség csökkenhet, amit hosszabb távon jó iránynak tart a KBC Securities elemzője.

A CIG Pannónia napi grafikon

Forrás: [origo]