Vágólapra másolva!
A vártnál jobb magyar GDP adatra erősödésnek indult a forint, az euróval szembeni árfolyam már a 293-as szintet is áttörte. A magyar tőzsde is jól kezdi a napot, a BUX 0,4 százalékos pluszban van, amit az OTP és a jó eredményeket publikáló Egis emelkedése segít.Nyugat-Európában a vártnál gyengébb német és francia GDP-adatokra csökken a vezető indexek többsége. Az eurózónára vonatkozó gazdasági növekedési adatok 11-kor látnak majd napvilágot.
Vágólapra másolva!

Jó eredményekkel kedveskedett az Egis

Emelkedéssel kezdte a napot a hazai tőzsde, a BUX 0,5 százalékos pluszban tartózkodik. A régióban ezzel a lengyel parkettel vezetik a mezőnyt.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül az OTP 0,3 százalékkal emelkedik a tegnapi 1 százalék feletti esése után. A Mol kisebb pluszban van a tegnapi másfél százalék feletti emelkedése után is. A Magyar Telekomnak is jól megy, 0,6 százalékkal megy felfelé. A Richter 0,3 százalékkal erősödik, míg az Egis már csaknem 2 százalékos pluszban tartózkodik jó negyedéves gyorsjelentésének hatására.

Forrás: [origo]

Megugró első negyedéves nyereségről számolt be gyorsjelentésében az Egis, de nemcsak a bázishoz képest teljesített jól a gyógyszergyártó, hanem az elemzői várakozásokhoz képest is. Ezzel üzleti évének első felében már a szakértői várakozások 70 százalékát teljesítette a profit terén az Egis.

Az Egis árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Vételre ajánlja a Richter részvényeit az egyik legnagyobb amerikai bank, a Bank of America Meryll Lynch, melyet a korábbi alulteljesítésről javított fel. Az elemző döntése érdekes annak függvényében, hogy a Jefferies szakértője épp tegnap vágta vissza 34100 forintra a Richter részvényére vonatkozó célárát.

A Mol tájékoztatása szerint az olajvállalat összesen 13 500 darab "A" sorozatú törzsrészvényt juttatott az Igazgatóság tagjai részére. Ennek értelmében Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató 1200 darab részvényt kapott, amivel már több mint 180 ezer darab Mol-papír áll a tulajdonában.

A magyar GDP 0,7 százalékkal emelkedett az első negyedévben, ami jobb az elemzői várakozásokban szereplő 0,1 százalékos értéknél. Éves alapon pedig "csak" 0,9 százalékkal zsugorodott a hazai gazdaság, holott a szakértők 1,4 százalékos szűkülést prognosztizáltak.

A kedvező makroadatra erősödésnek indult a forint, az euróval szembeni árfolyama már a 293-as szintet is áttörte. A dollár/forint keresztárfolyam 226, míg a CHF/HUF 233,2 körül ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

A vártnál kisebb mértékben nőtt a német gazdaság

Európában felemásan indították a napot a tőzsdék a Németországból és Franciaországból érkező gyengébb GDP adatok hatására. Az eurózónára vonatkozó GDP növekedési adat délelőtt 11-kor érkezik. A német DAX a gyengébb növekedési adat ellenére pluszban tartózkodik.

Forrás: [origo]

0,1 százalékot növekedett negyedéves alapon a német gazdaság az első negyedévben, kisebb mértékben, mint az elemzői várakozásokban szereplő 0,3 százalékos prognózis. A francia gazdaság sem tündököl, 0,2 százalékos zsugorodást mutat a GDP az első negyedévben, az előző negyedévhez képest. Az adat rosszabb, mint a 0,1 százalékos szűkülést jelző konszenzus. Éves szinten pedig 0,4 százalékot zsugorodott a francia gazdaság.

"CCC"-ről "B"-re változtatta Görögország besorolását a Fitch, amihez stabil kilátásokat is rendelt a hitelminősítő. A Fitch szerint csökkent az esélye az eurózóna elhagyásának és a felminősítés azt mutatja, hogy az országban javul a helyzet.

621 millió eurós nettó veszteséget ért el a Thyssenkrupp az előző fél év alatt, emiatt az acélgyártó 3 ezer fős elbocsátást tervez az adminisztratív dolgozók között, melynek létszáma 12 ezer főre csökkenhet. Az idei pénzügyi évében 1 milliárd eurós tisztított üzemi eredményt szeretne elérni a társaság, ez a korábbi prognózissal egybevág.

Az RWE, Németország második legnagyobb közműtársasága növekvő első negyedéves profitról számolt be, ami az elemzői várakozásokat is felülmúlta. A társaság megerősítette idei évre vonatkozó eredményvárakozásait is. A jobb teljesítményt a gázbeszerzések feltételeiben bekövetkező kedvező változások is segítették, amit azonban a konvencionális áramtermelésből származó alacsonyabb eredmények valamennyivel hátráltattak.

További 2-3 milliárd dolláros megtakarítást akar összehozni az HSBC 2014-2016 között - közölte a pénzintézet.