Vágólapra másolva!
Megint a Mol mozgatta meg a hazai tőzsdét, ugyanis a nap közbeni kisebb pluszból, a negatív tartományba rántotta a BUX-ot az olajpapír 2,8 százalékos zuhanásával. Az Egis nem bírta tartani a budapesti parketett annak ellenére, hogy 3,3 százalékkal emelkedett, hiszen hozzájárulása az indexhez sokkal csekélyebb mértékű. A forintnak sikerült megőriznie még a délelőtt folyamán szerzett erejét, és nap végén is a 292-es szint alatt mozog az euróva szemben.Nyugat-Európában is javult a hangulat a nap végére, minden vezető index pluszban áll, pedig reggel még korántsem volt egyértelmű az irány, és a megjelenő makroadatok sem voltak szívderítőek.Az USA-ban is újból felfelé vették az irányt a piacok, melyeket a vártnál gyengébb New York körzeti feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értékek sem tudtak visszafogni.
Vágólapra másolva!

A Mol győzött az Egis-szel szemben

Zárásra mínuszba fordult a magyar tőzsde, amiben leginkább a Mol volt a ludas, hiszen az olajpapír 2,5 százalék feletti eséssel zárt, holott a nap folyamán csak kisebb elmozdulásokat mutatott. A forgalom mértéke nagyjából megfelelt a havi átlagnak.

A Mol árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Ezzel a BUX alulteljesítő lett a régióban, ahol a lengyel parkett csaknem 1 százalékkal képes emelkedni. A magyar börze mellett csak az osztrák mutat csökkenést.

Forrás: [origo]

A Richter minimális emelkedéssel zárt csak, annak ellenére, hogy a Bank of America elemzője vételre módosította a gyógyszerpapírra vonatkozó ajánlását. Egyedüliként nem volt képes pluszban tartani a BUX-ot az Egis, pedig a kisebbik gyógyszergyártó 3,4 százalékos menetelést produkált a kedvező negyedéves gyorsjelentésének köszönhetően, hiszen hozzájárulása az indexhez sokkal csekélyebb mértékű.

Forrás: [origo]

Az OTP is veszített valamelyest lendületéből késő délutánra, de sikerült 0,6 százalékos emelkedéssel zárnia a hazai banknak. A Magyar Telekom-ot is visszarántották zárásra, pedig korábban még 1,1 százalékkal ment feljebb. Ebben közrejátszhatott az is, hogy a Societe Generale elemzői szerint akár ki is kerülhet a Magyar Telekom az MSCI indexcsaládból. Azt, hogy milyen vállalatok estek ki, illetve kerültek be az indexbe magyar idő szerint este 11-kor derül ki.

Tavaly novemberben a Richter esett ki az indexből, ami után a részvényárfolyam lejtőre került, és azóta sem tudott még csak közelébe sem kerülni a korábbi szinteknek.

Megerősítésre került az Egis menedzsmentjének februárban megfogalmazott éves árbevétel növekedési előrejelzése a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón. Poroszlai Csaba gazdasági igazgató elmondása szerint továbbra is 4-6 százalékos bővülés a cél 2013-ra a vállalaton belül.

Az Egis árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Nagyot erősödött ma a forint a reggel közölt vártnál jobb magyar GDP-adatokra, az euróval szembeni árfolyam 292 alá tört be, azóta pedig lényegében ott is tartózkodik. A dollár/forint jegyzések 227-nél, míg a svájci frankkal szembeni kersztárfolyam 234,3-nál ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nap végére megint jó lett a hangulat

A pozitív tartományban állnak a nyugat-európai indexek a kereskedés vége felé közeledve. A legjobban a spanyol tőzsde teljesít, ott már 1 százalék feletti a plusz. Pedig reggel még a vártnál rosszabb GDP adatok láttak napvilágot Németországból és az eurózónából is, de ezt nem igazán vették figyelembe a befektetők.

Segített azonban, hogy a Bank of England felfelé módosította a növekedési kilátásokat, a jegybank szerint 2 százalék körüli növekedésre lehet képes az Egyesült Királyság a következő két évben, míg az infláció nagysága szintén 2 százalékos lehet.

Forrás: [origo]

1,75 milliárd eurónyi 6 és 12 hónapos kötvényt adott el Portugália, a hozamok az előző kibocsátáshoz képest lényegesen alacsonyabbak voltak, ráadásul az érdeklődés is magas volt. 2010 júniusa óta a legalacsonyabb szinten forog a 10 éves görög kötvényhozam. A jó hangulatot támogathatta a Fitch tegnapi felminősítése is.

Az EasyJet 7 százalékkal emelkedik, miután bejelentette, hogy az idei évre vonatkozóan magasabb profitot vár, míg az első féléves veszteségek pedig csökkentek, amit leginkább az üzleti utak megnövekedett számának köszönhet a fapados cég. Az ülőhelyek kihasználtsága is emelkedett a légitársaságnál.

3 százalékkal is emelkedett a Thyssenkrupp, miután a vártnál jobb adó- és kamatfizetési eredményről számolt be, azonban nap végére 1,3 százalékos mínuszban zárt Emellett 621 millió eurós nettó veszteséget ért el a cég az előző fél év alatt, emiatt az acélgyártó 3 ezer fős elbocsátást tervez az adminisztratív dolgozók között, melynek létszáma 12 ezer főre csökkenhet. Az idei pénzügyi évében 1 milliárd eurós tisztított üzemi eredményt szeretne elérni a társaság, ez a korábbi prognózissal egybevág.

Tétováznak az amerikai indexek

A várt 4 pont helyett mínusz 1,43 pont lett májusban a New York körzeti feldolgozóipari beszerzési menedzserindex. Az adat negatív meglepetésnek számít, ráadásul az előző hónapban 3,05 pontot mértek. A termelői árindex 0,7 százalékos havi zsugorodást mutat áprilisban, miközben az elemzők 0,6 százalékos csökkenést prognosztizáltak.

A gyengébb feldolgozóipari adat ellenére az amerikai indexek már pluszban vannak, ahol a Nasdaq emelkedik a legnagyobb mértékben, 0,3 százalékkal. A Dow Jones és az S&P 500 is felfelé vette az irányt 0,2 százalékos erősödéssel.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 index szektorai közül az energia van nagy lemaradóban, mellette csak az ipar tartózkodik mínuszban, a többi nyolc szektor emelkedni tud.

Forrás: [origo]

Hiába lett az elemzői konszenzushoz képest jobb a Deere negyedéves eredménye, a társaság prognózisai csalódást keltőek. A vállalat 8,4 dolláros 2013-as EPS-t vár, míg a piac 8,6 dollárra számít. Az árbevétel növekedése sem lesz olyan jó, mint ahogyan várták a devizamozgások miatt. A részvény 3,5 százalékos mínuszban van.

Több mint 2 százalékos pluszban tartózkodik a Macy's az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves eredménye miatt. A kiskereskedelmi vállalat 20 centről 25 centre emeli negyedéves osztalékfizetését és a részvény visszavásárlási programot is indít 1,5 milliárd dollár értékben.