Vágólapra másolva!
Újból kilőtt a japán tőzsde, amit megint a gyengülő jen segített, ezzel már 15000 pont fölött jár a Nikkei. A Sony részvényei 11 százalékkal menetelnek felfelé a szerdai napon. A többi ázsiai piac is inkább erősödik, az egyedüli kivétel az ausztrál börze, amit a bányatársaságok húznak vissza.Amerikában új csúcsokra érkeztek az indexek, a Dow Jones 18 egymást követő kedden tudott pluszban zárni, míg az S&P 500 már 1650 ponton tartózkodik. Ma fontosabb makroadatok is érkeznk majd az Egyesült Államokból, többek között az áprilisi ipari termelés alakulása, és a New York-i feldolgozóipari menedzserindex, amelyek szintén hatással lehetnek majd a befektetők hangulatára.Európában is kisebb emelkedéssel nyithatnak a tőzsdék a határidős indexek alapján, az amerikai börzék tegnapi kiváló teljesítménye után. Ma délelőtt 11-kor érkezik az eurózóna első negyedéves GDP adata, ami megmozgathatja majd a piacokat.
Vágólapra másolva!

15000 pont fölött a Nikkei

A gyengülő jen és a vállalatokkal szembeni növekvő profit várakozások 15000 pont fölé segítették a Nikkei indexet Tokióban, ami öt éve nem látott magasságnak számít. A japán börze 2,2 százalékkal emelkedik jelenleg, míg a többi ázsiai piac vegyesen mozog. Az ausztrál parkett csökken, a Shanghai Composite kisebb pluszban tartózkodik, míg a hongkongi Hang Seng 0,8 százalékkal erősödik, a dél-koreai Kospi pedig néhány pontos emelkedésben van.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A jen már átlépte a 102-es határt is a dollárral szemben, így a főbb exportőrök meg is kezdték szokásos ralijukat a szerdai kereskedésben.

Forrás: [origo]

A Sony 10 százalékkal zakatol feljebb, amiben az játszik közre, hogy a milliárdos hedge fund menedzser Daniel Loeb azt javasolja a cégnek, hogy a válassza le a cégről a Sony szórakoztatással foglalkozó üzletágát és vigye tőzsdére IPO keretében. Loeb alapja, a Third Point hedge fund 6,5 százalékos részesedést épített ki a Sonyban. De még a Sony teljesítménye is eltörpül az Isuzu Motors hatalmas mértékű, 20 százalékos kilövésétől, amit a sokkal jobb márciusban végző pénzügyi évre vonatkozó profitnak köszönhet.

A Sony árfolyama (Tokió)

Forrás: [origo]

Az ausztrál tőzsdét a bányatársaságok esése tartja mínuszban, ugyanis a kínai növekedési félelmek a nyersanyagárakban is csökkenést idéztek elő. A Bank of America Merrill Lynch 7,6 százalékra csökkentette az idei kínai GDP növekedésre vonatkozó előrejelzését a korábbi 8 százalékról, de a sanghaji parkett a kezdeti mínuszokat mostanra már ledolgozta. Az ingatlanos cégek és biztosítók azonban még most is csökkennek.


18 egymást követő kedden pluszban a Dow Jones

Forrás: [origo]

0,5-1 százalék közötti emelkedéseket hoztak össze a maghatározó indexek az USA-ban. Az S&P 500 1650 ponton, újabb történelmi csúcson zárt, míg a Dow Jones 0,8 százalékkal erősödött, amivel 18 egymást követő kedden tudott pluszban zárni. Úgy tűnik az indexek nem érnek rá, hogy komolyabb mértékben korrigáljanak, ugyanis már 177 nap telt el úgy a New York-i parketten, hogy nem volt 5 százaléknál nagyobb korrekció.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az S&P 500 indexnek is keddenként megy jól, hiszen a hét második napján átlagosan 0,43 százalék hozamra számíthatnak a befektetők, míg a többi napon csak csak jóval kisebb hozamot érnek el.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Mind a tíz S&P 500 szektor a pozitív tartományban zárt, a legjobb formában az olaj és a gáz, valamint a pénzügyi papírok voltak. Utóbbiak átlagosan 1,7 százalékot tudtak emelkedni. A technológiai részvények az Apple gyenge szereplése miatt a sor végén kullogtak.

Forrás: [origo]

Közel 4 százalékot veszített az értékéből tegnap a BlackBerry, miután a telefongyártó bejelentette, hogy a BBM instant üzenetküldő szolgáltatást más telefonok számára is elérhetővé teszi. Sokan ezt tartják az egyik legfontosabb szolgáltatásnak, amit a BlackBerry nyújt a telefonjaihoz. A vállalat emellett bemutatta a Q5-ös névre hallgató új készülékét, melyet a feltörekvő piacokra szánnak.

A The Verge információi szerint a Google ma bemutathatja az új zeneszolgáltatását, miután az Universal Musiccal és a Sony Musiccal is megállapodásra jutott. A Youtube és a Google Play esetében lehetne előfizetni különböző csatornákra az értesülések szerint.

4 S&P 500 komponens jelent ma, a Deere és a Macy's számaival piacnyitás előtt találkozhatunk, míg piaczárás után a Cisco teszi közzé előző negyedéves beszámolóját.

Ma már érkeznek fontos makroadatok a tengerentúlról, többek között az áprilisi ipari termelés alakulása, illetve a New York-i feldolgozóipari menedzserindex májusi értéke.