Kiraknák a Magyar Telekomot a fontos indexből?

ee
Vágólapra másolva!
Kikerülhet a Magyar Telekom az MSCI indexcsaládból, állítják a Societe Generale elemzői. A szakértők egy anyag keretében azt latolgatják, mely részvények lehetnek nyertesei és vesztesei az indexváltozás ma esti bejelentésének. A Magyar Telekom számításaik szerint akár a rövidebbet is húzhatja, és mint az indexből lehetséges távozóként jelölik meg az elemzők. A Richter példájából kiindulva egy ilyen lépés nagy port kavarna a papír piacán, és az árfolyam heves eséséhez vezethetne, mégis a Magyar Telekom ma 1 százalék feletti emelkedést mutat. Ennek oka igazán egyszerűen az lehet, hogy a piaci szereplők nem tartják elképzelhetőnek, hogy a részvények kiesnek a fontos indexekből. Időközben kiderült, a Magyar Telekomnak a vártnak megfelelően sikerült benn maradnia az MSCI indexekben, ezzel nem igazolódott be a Société Générale elemzőinek tegnapi állítása.
Vágólapra másolva!

A francia bank elemzői egy részletes excel táblázatot készítettek, melyben az MSCI indexekbe várhatóan újonnan bekerülő és azt elhagyó részvényeket sorolták fel. A magyar papírok közül sajnos nincs egy se, amelyiknek a bekerülésre lenne esélye, viszont a Magyar Telekom szerintük veszélyben lehet az index átsúlyozásának ma esti bejelentésekor.

Mivel az anyagban nem részletezik az okokat, csak nagyon kevés információ áll rendelkezésre, melyből egyáltalán következtethetnénk arra, hogy az elemzők szerint min bukhatott el a részvény. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy meggyőződésüket három kategóriába sorolják, melyek közül a középsőbe esik a hazai telekomcégre vonatkozó vélemény. Ez annyit jelent, hogy nincsenek teljesen meggyőződve arról, hogy valóban az index elhagyása következne a vállalatnál.

Amennyiben a papírok elmúlt időszaki likviditásának alakulására vetünk egy pillantást, nekünk sem tűnik úgy, hogy a Telekomnak egyáltalán lenne bármi félnivalója is. A Mol-lal kapcsolatban voltak olyan aggodalmak még korábban, hogy közel kerülhet a kikerülési küszöbszinthez a forgalom lemorzsolódásával párhuzamosan, de a Telekomot az ekkor elvégzett vizsgálatok is megingathatatlan indextagként tüntették fel. Fontosnak tartjuk azt is kiemelni, hogy a gyorsan elvégzett számításaink csak megerősíteni tudják a korábbi kalkulációkat: likviditási alapon a Telekomnak továbbra is az MSCI indexekben kell maradni.

Ez azért is fontos, mert ez volt az a kritérium, amin a Richter tavaly novemberben az indexek felülvizsgálatakor elbukott. Nem volt megfelelő forgalom a részvények piacán, így el kellett hagynia az MSCI indexeket, melyeket számos intézményi befektető benchmarkol. Ez annyit tesz, hogy az indexkövető alapoknak a követendő index szerinti összetételt kell tudni felmutatni (apróbb eltérésekkel), vagyis mivel a Richter már nem képezi részét az indexnek, az alapnak is el kell adni a papírokat. Olyan jelentős mennyiségű részvényt birtokoltak ezek a szereplők a Richter piacán, hogy az árfolyam nagy eséssel reagált, és lényegében azóta sem tud magához térni.

A Richter árfolyama (Ft)

Forrás: [origo]

Mivel a Telekom esetében a piaci szereplők nem tartják elképzelhetőnek az index elhagyását, hiába a SocGen anyaga, az árfolyam így is 1 százalék feletti emelkedést mutat. Ijedelemnek nyoma sincs, a részvény likviditása ugyanis rendben van. Igen ám, de a történetben itt jön egy kisebb csavar.

A Magyar Telekom árfolyama (Ft)

Forrás: [origo]

A SocGen kurta indoklása szerint az index elhagyását nem a likviditás, hanem egy bizonyos szegmens szám (segment #) változása okozhatja. Számunkra továbbra sem egyértelmű, hogy mi okozhatja a problémát a Telekom esetében, de az index kézikönyv sorait böngészve mintha a vállalat kapitalizációjának csökkenése húzódna meg a háttérben. Mivel az MSCI indexek átsúlyozásának szabályai meglehetősen összetettek és bonyolultak, az elemzők kalkuláció azért joggal ébreszthetnek kételyeket a befektetőkben.

Forrás: [origo]

Mindenesetre már nem kell sokat várnunk, éjszaka minden kiderül. Ha a lépésre ne adj isten mégis sor kerül, az sajnos nemcsak a Magyar Telekom részvényeseknek hozhatna álmatlan perceket. Az MSCI Hungary index (melyet jelenleg az OTP, a MOL és az MTelekom alkot) ugyanis két eleműre szűkülne, amire a szabályok értelmében országindexek esetében nem kerülhet sor. Az index megszűnése ilyen tekintetben a másik két hazai blue chipre is kedvezőtlenül hatna, bár jelenleg mindez inkább a katasztrófa szcenárió szerinti kimenetel.

Jó esetben a Telekom indextag marad (amire a nagyobb esély mutatkozik), és a piaci szereplők a következő hónapokban már inkább azzal lesznek elfoglalva, hogy a tavaszi átsúlyozások során a Richter akár ismét elfoglalhatja majd helyét a fontos indexekbe.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.