Megerősítette terveit az Egis

Vágólapra másolva!
A kedvező gyorsjelentést követően az Egis menedzsmentje megerősítette éves várakozásait az árbevétel terén. Ennek eredményeképpen az év második fele nagyobb növekedést tartogathat, hiszen üzleti évének első félében nem sikerült maradéktalanul teljesíteni a célszámokat. A társaság egyáltalán nem érzi veszélyeztetve a Celltrion-üzletet a nagytulajdonos lehetséges távozásának hírére, a korábbi tervekkel összhangban már idén megindulhat az értékesítés - hangzott el a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón. A gyógyszercég továbbra sem tett le az akvizícióról, melynek elsődleges célpontja még mindig Oroszország.
Vágólapra másolva!

Megerősítésre került az Egis menedzsmentjének februárban megfogalmazott éves árbevétel növekedési előrejelzése a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón. Poroszlai Csaba gazdasági igazgató elmondása szerint továbbra is 4-6 százalékos bővülés a cél 2013-ra a vállalaton belül. Egyes bevételi sorok tekintetében, mint a késztermék- és hatóanyag értékesítés jobban áll az Egis az éves tervhez képest, ezt azonban majd kompenzálni fogja, hogy a tavalyi második félév igen magas bázisértékkel rendelkezik. A főbb piacok közül továbbra is a hazai bevételekre helyeződhet nyomás, ami a félévente megtartandó vaklicitnek tudható be. Ugyanakkor pozitív hír lehet a befektetők számára, hogy az árcsökkentések hatása számottevően kisebb lehet a jövőben az Egis portfóliójára vetítve.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A negyedév során jelentős mértékben növekvő kutatás és fejlesztési, illetve kereskedelmi költségek növekvő tendenciája kitarthat, ugyanakkor a növekedés dinamikája ez esetben is tompulhat. Az árbevétel várt növekedési ütemét azonban még így is meghaladhatja a költségek emelkedése.

Közel egy hónapja látott napvilágot az a hír, miszerint az Egis dél-koreai partnerének, a Celltrionnak az alapító nagytulajdonosa értékesíteni kívánja 23 százalékos részesedését. A lépés akár némi kockázatot is jelenthet a hazai gyógyszercég számára, ugyanakkor az Egis részéről cáfolták, hogy a Celltrion tulajdonosi összetétele befolyásolná a két cég között 2010 februárjában kötött megállapodást 8 bioszimiláris termék forgalmazásáról. Az elsővel már nyáron megjelenhet az Egis, Belorussziában pedig már egy tendert is sikerült elnyerni.

Poroszlai Csaba megerősítette a társaság akvizíciós tervét, melynek összege nem változott a korábban kommunikált 100 millió euróhoz képest. Az elsődleges célpont a felvásárlás terén még mindig Oroszország lenne, ahol gyártókapacitáshoz és portfólióhoz egyaránt szeretnének hozzájutni. Előbbi azonban előnyt élvez, amiben az játszhat szerepet, hogy orosz szabályozás a helyi termelés felé orientálja a külföldi vállalatokat az importtal szemben. A tranzakciót továbbra is elsősorban saját forrásból szeretnék megvalósítani, amit megkönnyít a hatalmas pénzállománya. Egy év alatt 54 százalékkal, 54,6 milliárd forintra hízott az Egis pénzeszközeinek állománya, melyet jövedelemtermelő működéssel és a készletgazdálkodás javulásával indokolt a társaság. AZ érték egyébként mindenkori maximumnak felel meg.

Az Egis gyorsjelentését várakozásainkkal összhangban pozitívan fogadták a befektetők. Nyitás után már 3 százalék feletti pluszban is járt már az árfolyam, igaz, azóta a növekedés felét már visszaadta a gyógyszerpapír.

Az Egis árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]