Vágólapra másolva!
Továbbra is jól megy a BUX-nak a mai kereskedésben, ehhez a segítséget az Egis és az OTP nyújtja 1,7 és 0,8 százalékos emelkedésükkel. A forint valósággal begyújtotta a rakétákat, első sorban a vártnál jobb magyar GDP-adatokra, és egészen a 292-es szint alá erősödött az euróval szemben.Európában is összeszedték magukat a vezető parkettek, annak ellenére, hogy kedvezőtlen növekedési adatok láttak napvilágot Németországban és az eurózónára vonatkozóan is.Minimális pluszban kezdhetnek New York-ban is a tőzsdék a határidős indexek alapján. Ma fontosabb makroadatok is érkeznek majd az Egyesült Államokból, többek között az áprilisi ipari termelés alakulása, és a New York-i feldolgozóipari menedzserindex, amelyek szintén hatással lehetnek majd a befektetők hangulatára.
Vágólapra másolva!

Veszik az Egist a jó gyorsjelentésre

Továbbra is jól megy a magyar tőzsdének, a nap közepén is még 0,2 százalékos emelkedésben van a hazai index, amit az Egis és az OTP segítenek szép plusszaikkal.

Forrás: [origo]

A magyar bankpapír 0,8 százalékkal megy feljebb, míg a Richter 0,4 százalékkal emelkedik. A Mol és a Magyar Telekom azonban leadta kezdetben összegyűjtött pluszait, az olajvállalat minimális csökkenésben van, míg a telekomcég 0,6 százalékkal megy lejjebb.

Forrás: [origo]

Az Egis 1,7 százalékkal erősödik, miután tegnap piaczárás után nagy profit növekedésről számolt be gyorsjelentésében. Az elemzői várakozást 15 százalékkal sikerült túlszárnyalnia a közel 7,6 milliárd forintos nyereséggel, ami minden idők egyik legnagyobb negyedéves profitjának számít.

Az Egis árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A korábbi alulteljesítésről vételre módosította a Richter részvényeire vonatkozó ajánlását a Bank of America. Ezzel tovább bővült a Richterről pozitívan vélekedők tábora, mivel így már a vállalatot követő elemzők 60 százaléka ajánlja vételre a társaság részvényeit.

Ma módosítják az MSCI index összetételét, amelyből még novemberben került ki a Richter, ezzel lejtmenetre állítva a részvényeket, amiből azóta sem tért magához érdemben a papír. Magyar idő szerint este 11-kor jelenik meg a szokásos féléves felülvizsgálat. amiből kiderül milyen komponensek kerülnek ki, illetve adódnak hozzá az indexhez. Azonban több mint valószínű, hogy most még nem kerül vissza a cég az indexbe. Viszont ha az év során a korábbi szintekre nőne a forgalom, amit a később megvalósuló részvényfelaprózás is segíthet, akkor lenne esély a visszakerülésre, akár már novemberben is.

A Richter árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Az OTP vezetői közül ketten is adtak el saját részvényeikből a tegnapi nap folyamán. Azonban annak mértéke csekély volt az összforgalomhoz viszonyítva, így az árfolyamot nem befolyásolta. Dr. Pongrácz Antal az Igazgatóság alelnöke 4 888 forintos átlagáron adott el 37 874 darab OTP törzsrészvényt, ezzel a tulajdonában lévő papírok mennyisége 203 600 darabra csökkent.

A reggel megjelenő kedvező makroadat komoly erőt pumpált a forintba, az euróval szembeni árfolyam már a 292-es szintet is átütötte, a három forintos erősödés elég kiugrónak számít. Ilyen sávban utoljára három hónapja járt a hazai fizetőeszköz A dollár/forint keresztárfolyam 226,3, míg a CHF/HUF 233 körül ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Kilőtt a Commerzbank

Emelkedésbe váltottak Európában a vezető indexek, de a spanyol tőzsdét leszámítva az elmozdulások mértéke nem túl nagy. A német és a francia GDP-adatok nem nagyon adhattak okot az emelkedésre, ugyanis a német gazdaság a vártnál kisebb mértékben növekedett. De az eurózónából sem jött szívderítő adat, ugyanis 0,2 százalékkal zsugorodott a gazdaság az első negyedévben.

Ami viszont segítheti az indexeket, hogy a Bank of England előrejelzései szerint 0,5 százalékra gyorsulhat majd a gazdaság növekedése a folyó negyedévben a korábbi 0,3 százalékos bővülésről. A BOE azt is közölte, hogy valószínűleg gyorsabban eléri majd 2 százalékos inflációs célját, mint azt korábban gondolta.

Forrás: [origo]

A Commerzbank részvényei 14 százalékkal lőttek ki ma, miután ma kezdődött a jegyzési időszak amelynek keretében a tulajdonosok minden 20 részvényük után 21 újat jegyezhetnek le a következő két hétben 4,5 eurós darabonkénti áron. A német bankmentő alap, a Soffin bejelentette, hogy 625 millió euró értékben adott el meglévő részvényeiből, amivel részesedése 17 százalékra csökkent a korábbi 25 százalékról. A Commerzbank még 2008-ban kapott állami mentőcsomagot, aminek visszafizetését tőkeemeléssel is finanszírozná.

A Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

3 százalékkal emelkedik a Thyssenkrupp, miután a vártnál jobb adó- és kamatfizetési eredményről számolt be. Emellett 621 millió eurós nettó veszteséget ért el a cég az előző fél év alatt, emiatt az acélgyártó 3 ezer fős elbocsátást tervez az adminisztratív dolgozók között, melynek létszáma 12 ezer főre csökkenhet. Az idei pénzügyi évében 1 milliárd eurós tisztított üzemi eredményt szeretne elérni a társaság, ez a korábbi prognózissal egybevág.

Az RWE, Németország második legnagyobb közműtársasága növekvő első negyedéves profitról számolt be, ami az elemzői várakozásokat is felülmúlta. A társaság megerősítette idei évre vonatkozó eredményvárakozásait is. A jobb teljesítményt a gázbeszerzések feltételeiben bekövetkező kedvező változások is segítették, amit azonban a konvencionális áramtermelésből származó alacsonyabb eredmények valamennyivel hátráltattak. A cég részvényei 1 százalékkal csökkennek a mai kereskedésben.

Minimális pluszban kezdhetnek az USA-ban is a tőzsdék a határidős indexek alapján. Ma fontosabb makroadatok is érkeznek majd az Egyesült Államokból, többek között az áprilisi ipari termelés alakulása, és a New York-i feldolgozóipari menedzserindex, amelyek szintén hatással lehetnek majd a befektetők hangulatára.

Emellett 4 S&P 500 komponens jelent ma, a Deere és a Macy's számaival piacnyitás előtt találkozhatunk, míg piaczárás után a Cisco teszi közzé előző negyedéves beszámolóját.