A pénzpumpákra figyel a világ

Vágólapra másolva!
Kemény ellenálláshoz érkezett a forint, az idei 306-os mélyponthoz képest már 5 százalékot izmosodott a hazai pénz, s az előttünk álló néhány nap egyik nagy kérdése, hogy tartósan a 290-es határ alá tud-e esni az euró/forint kurzus. Annyi biztos, hogy a befektetői döntésekben a héten túl sokat nem számítanak a makroadatok. Ezek múlt heti dömpingje után az előttünk álló napok unalmasnak ígérkeznek, de persze itthon és külföldön is lesz mire odafigyelni.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank éppen négy hete tartott utoljára kamat-meghatározó ülést, ezúttal azonban becsúszik egy öt hetes ciklus, legközelebb május 28-án dönt a Monetáris Tanács a kérdésben. Az időponthoz közeledve feléledhet a vita arról, hogy a borítékolható újabb 25 bázispontos vágás lehet-e esetleg nagyobb mértékű. Ez azonban a forintot vélhetően nem fogja érdekelni, ha a nemzetközi színtéren és kimondottan a feltörekvő devizák piacán kitart a jó hangulat, nem lenne meglepő a további erősödés. Ehhez azonban le kell küzdenie az árfolyamnak egy fontos technikai szintet, a 290-nél húzódó 200 napos mozgóátlagot.

Szintén jövő héten alakítja ki az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárásokról szóló végleges javaslatát, ezt megelőzően az előttünk álló napokban valószínűleg több hír is érkezik majd arról, hogy az Orbán-kormány törvénybe önti a Varga-csomag egyes elemeit. Múlt pénteken mindenesetre benyújtotta a kormány a 2013-as költségvetési törvény újabb módosításáról szóló javaslatot, s ebben olyan érdekességek is szerepelnek, mint például a tisztán saját bevételekből gazdálkodó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének előírt évi másfél milliárdos befizetési kötelezettség.

A nemzetközi színtéren leginkább a jegybankok vezetőire figyelnek majd a befektetők. Egyre többen szólnak, vagy írnak arról, hogy a négy legfontosabb jegybank által működtetett pénzpumpa elérte célját, lassan elkezdhetik a monetáris élénkítés mértékét visszavágni. Ha ez a várakozás eluralkodik, az komolyabb korrekciót is hozhat a múlt héten is csúcsra járó tőzsdéken. A héten mind a négy jegybankvezér megszólal, minden szem rájuk szegeződik majd. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke csütörtökön Londonban lép fel, ott, ahol júliusban emlékezetes, s utólag kiderült, hatásos kijelentést tett arról, hogy bármi áron megvédik az eurót. Ben Bernanke Fed-elnök szerdán számol be a Kongresszusnak, Kuroda japán jegybankvezér néhány órával korábban jelenti be a legfrissebb monetáris politikai döntéseket - nagy dobásra ezúttal már senki se számít. Inkább érdekes, mint fontos még a távozó brit jegybankelnök pénteki finnországi fellépése. A kevés fontos makroadat közül a világszerte megjelenő beszerzési menedzser indexek lehetnek érdekesek, megjelenik a legutóbbi Fed-ülés jegyzőkönyve, inflációs adat érkezik Németországból és az Egyesült Királyságból. A hét közepén uniós csúcs is lesz, energetikai és adócsalás ellenes küzdelem témakörben, az lenne meglepő, ha bármi piacbefolyásolóval előrukkolnának a résztvevők.

A gyorsjelentési szezonnak gyakorlatilag mindenhol vége, a jövő hét végi amerikai ünnep miatt szerdától a tőzsdei forgalom csökkenésére számítanak a szakértők világszerte. Az izgalmas termékek közül újra kiemelkedik az arany, mely újra nagyot esett a múlt héten, s célba vette az április közepi hatalmas szakadás során tesztelt mélypontot. A héten kiderülhet, hogy mely szinteken lépnek be újra a nagyobb vevők - ha semmilyennél, az a további esést gyorsíthatja majd fel.