Amitől még a legnagyobb befektetők is rettegnek

Vágólapra másolva!
Tovább sűrűsödnek a sötét viharfelhők a kínai piacok felett, már a világ legnagyobb alapkezelőinek közel 25 százaléka tartja a globális gazdaság legnagyobb veszélyének a kínai növekedés lassulását. Az alapkezelők ezzel együtt egyre inkább úgy gondolják, hogy pénzük magasabb hozamra számíthat a meglehetősen alulértékelt európai piacokon.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a félelem

Tovább nőtt a világ legnagyobb alapkezelőinek félelme Kínával kapcsolatban, derült ki a Bank of America Merrill Lynch felméréséből. A megkérdezett közel 231 alapkezelőnek már 25 százaléka nyilatkozta azt, hogy a kínai "hard landing" (vagyis keménylandolás) jelenleg a legnagyobb kockázat a globális gazdaság számára. Annak függvényében pedig különösen figyelemre méltó az adat, hogy februárban még a 10 százalékot sem érte el a kínai növekedés lassulásától rettegő alapkezelők aránya.

Hard landing: A gazdasági ciklusokban "hard landing"-nek nevezik a gazdasági növekedés ütemének jelentős csökkenését. Általában egy recessziós időszak követi a lassulást, de egyelőre Kínában csak arról van szó, hogy a növekedés üteme milyen mértékben lassul az előző években sokszor látott kétszámjegyű bővüléshez képest.


Ezzel egy időben az elemzőház visszavágta a kínai gazdaság 2013-ra vonatkozó növekedési ütemét, csupán 7,6 százalékot várnak a korábbi 8 százalék helyett. Ebben vélhetően annak is nagy szerepe van, hogy hétfőn a vártnál gyengébb makroadat érkezett az országból, az ipari termelés csak 9,3 százalékkal tudott növekedni áprilisban, míg az elemzők 9,4 százalékra számítottak. A GDP növekedési ütemének csökkenése tehát úgy tűnik, folytatódhat a Merrill Lynch szerint.

Forrás: [origo]

Összeomló indexek, nyersanyagok

Az elemzők szerint májusban egyértelmű jelek láthatóak arra vonatkozóan, hogy a befektetők kezdenek elfordulni a kínai piacoktól. A Shanghai Composite index pedig az elmúlt 3 hónapban közel 9 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

Az pedig csak hab a tortán, hogy minél inkább csökken a kínai növekedés üteme, annál jobban megütik nem csak a kínai piacokat, hanem a nyersanyagokat is. Mivel Kína elsődleges fogyasztónak számít számos nyersanyag tekintetében, így a hard landing kapcsán felmerülő félelmek nagyban magyarázhatják akár a réz árának komoly esését az utóbbi hónapokban. A BHP Billiton ennek megfelelően komolyan csökkentette idei tőkekiadásait, a korábban tervezett 22 milliárd dollárról 18 milliárdra vágta vissza azt, főleg a réz és vasérc iránti gyengülő kereslet hatására.

Ki lehet a nyertese?

Egyértelműen Európa, véli a Bank of America Merrill Lynch. "A befektetők egyre inkább lehetőségnek, sem mint problémának tekintik az Eurozónát. Az elemzők kiemelik továbbá, hogy az amerikai részvények meglehetősen túlértékeltek az európaiakhoz képest, és ez a szakadék a két térség között folyamatosan nő. Míg az előző hónapban a megkérdezett alapkezelők "csupán" 23 százaléka tartotta alulértékeltnek az európai papírokat, addig áprilisban már 40 százalékuk gondolja ugyanezt. A kínai piacról kivont tőke tehát Európában landolhat?