Vágólapra másolva!
Valósággal megbokrosodott a forint árfolyama a mai GDP adat után. Tavalyhoz képest ugyan tovább zsugorodott a magyar gazdaság, de lassabb ütemben, mint ahogy arra sokan számítottak. Úgy tűnik ez elég is volt ahhoz, hogy percek alatt három forintos erősödés bontakozzon ki, a 292-es szint alá lökve a hazai fizetőeszköz árfolyamát. Három hónapos csúcson járunk, de innen már egyre göröngyösebb lehet az erősebb szintek felé vezető út. A gazdasági fronton érkező kellemes meglepetés az OTP árfolyamát is a magasba repítette.
Vágólapra másolva!

Nagy hirtelenséggel kezdték el venni percekkel ezelőtt a forintot, így az árfolyam már a 292-es szint alatt jár. Azért is fontosak ezek a mozgások, mert eközben sikerült új csúcsra kapaszkodnia a forintnak, ami utoljára három hónappal ezelőtti szintek meghódítását jelenti. Bár a forintpiacon nem ritka jelenség a szélsőséges és gyors mozgás, a mai három forintos erősödés még így is kiugrónak számít.

A forint ereje az elemzői és piaci várakozásoknál szebb képet festő első negyedéves magyar GDP adatnak köszönhető. Az éves alapon még mindig 0,9 százalékos zsugorodást mutató szám önmagában nézve persze nem szép, de a visszaesés mértéke legalább kisebb, mint amit sokan előzetesen kalkuláltak. Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar gazdaságot sokan leírták (nem ok nélkül persze), amihez képest már nem volt annyira nehéz jobban teljesíteni. Ennél fogva a kitörő öröm is inkább annak tudható be, hogy a helyzet az adatok alapján mégsem annyira ijesztő, mint ahogy arra sokan már berendezkedtek.

Ezt üzeni a forint mozgása, de ha az OTP árfolyamára vetünk egy pillantást, hasonló következtetésre juthatunk. A magyar bank működése érzékenyen reagál a hazai makrogazdasági folyamatokra, vagyis egy várakozásoknál jobb GDP adat vevőket csal a részvény piacára. Ez történt ma is, hiszen az árfolyam már 1 százalékos pluszban áll.

Az OTP árfolyama (Ft)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Jókor jött a meglepetés

Mondhatni jól időzített volt ez a mai kis meglepetés, hiszen a forint ennek köszönhetően új lokális csúcsra futott. Ettől persze nem lesz zökkenőmentes a forint további útja, hiszen az árfolyam kezd egy technikai támaszhoz közelíteni. Az emelkedő trend alsó szára képes lehet megállítani ideig-óráig az árfolyamot, azonban további jó hírek hatására akár a trend törésére is lehetőség nyílna. Ha ez megtörténik, az akár további lendületes erősödést is okozhatna.

Kellemes meglepetés

A vártnál alacsonyabb mértékű volt a magyar gazdaság visszaesése a Központi Statisztikai Hivatal mai közleménye szerint. A KSH előzetes olvasata alapján a magyar GDP visszaesése "csupán" 0,9 százalékos volt az első negyedévben éves alapon az előzetesen prognosztizált 1,4 százalék helyett. Negyedévről negyedévre vizsgálva pedig ennél is kedvezőbb a helyzet, mivel eszerint a magyar gazdaság már 0,7 százalékos bővülésre volt képes, holott a szakértők csak 0,1 százalékos növekedést vártak.

Ez pedig azt jelenti, hogy egy év után újra növekedni tudott a magyar gazdaság, mivel az utóbbi négy negyedévben folyamatosan visszaesést lehetett látni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]