Balog Zoltánnak fáj nagyon a Varga-csomag

Vágólapra másolva!
A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, mely részletezi, hogy a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett költségvetési zárolás melyik közigazgatási szervre mekkora terhet ró. Az Európai Unió Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárásának megszüntetése érdekében bejelentett megszorító intézkedés megint az Emberi Erőforrások Minisztériumát érinti legrosszabbul, de a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot és a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot is nagyon megszorítják.
Vágólapra másolva!

A most megjelent, a költségvetési hiány idei és jövő évi csökkentésének megágyazó kormányhatározat az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a Vidékfejlesztési Minisztréiumtól vonja el a legtöbbet, előbbit 17,25, utóbbit 11,88 milliárdos zárolásra kötelezi.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának első helye nem meglepő, ugyanis az idei költségvetés szerint is ez a kormányszerv gazdálkodik a legtöbb pénzből, igaz, a tárcához olyan, magas költségigényű területek tartoznak, mint az oktatás, a kultúra, a szociális- és munkaügy, valamint az egészségügy. A Vidékfejlesztési Minisztérium az arányokat tekintve rosszabbul jár, hiszen az agrártárcánál például a Belügyminisztérium kiadása is nagyobbak, Pintér Sándornak mégis "csak" egy 8,72 milliárdos elvonást kell elosztania.

Rosszul jár a Nemzeti Foglalkoztatási Alap, egyenlegét ugyanis hatmilliárddal kell javítania, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot pedig ötmilliárdos spórolásra kötelezik. Kevesebb pénz jut a radioaktív hulladékok kezelésére is, a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapnak ugyanis kétmilliárdos egyenlegjavítást kell végrehajtania. A Varga-csomag a Nemzeti Kulturális Alapról is beránt egymilliárd forintot annak ellenére, hogy az NKA gazdálkodását külön törvény függetleníti a központi költségvetéstől.

Arról, hogy az elvonások a minisztériumokon belül milyen területeket hogyan érintenek, a minisztereknek 2013. május 24-ig kell tájékoztatniuk a Magyar Államkincstárt. A kormány összesen 68,9 milliárdos egyenlegjavítást vár a mostani elvonásoktól, ehhez jönnek még a fent említett különféle állami pénzalapoknál az egyenlegjavítások. Összesen így több mint 90 milliárd forintos spórolást rendel el a kormány a most megjelent határoztával. Ezen túl felhatalmazza a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2014-es költségvetésben is érvényesítse az egyenlegjavító intézkedéseket.

A kormányrendelet 2. mellékletében azokat a területeket sorolják fel, melyeket nem érinthet az elvonás, így például a Magyar Vöröskereszt támogatása nem fog csökkenni, és a fogyatékkal élők szervezeteiről sem von el többet a kormány.

A mostani komrányhatározat kibontja a múlt pénteken Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett költségvetési kiigazító csomagot. Erről részletesen itt írtunk, itt pedig kiveséztük.