Vágólapra másolva!
Másfél százalékos emelkedésben jár az Airbusok gyártója, az EADS a vártnál jobb első negyedéves számokra. A jó eredményeket az Airbusokon elért duplázódó profitnak köszönhette a társaság. Az idei évben már több mint 40 százalékkal értékelődtek fel az európai repülőgépgyártó részvényei. Úgy tűnik a befektetők kedvezően értékelték még a decemberben elhatározott részvényvisszavásárlási programot. Ennek keretében csökken az állami befolyás a cégben, de a kormányok mellett a Daimler is eladja majd tuljadoni hányadát, míg egy másik jelentősebb tulajdonos, a francia Lagardere már meg is vált részétől.
Vágólapra másolva!

Több mint megduplázta Airbusokon elért profitját az európai repülőgépgyártó EADS, ezzel a vártnál jobb első negyedéves eredményeket tett közzé mai gyorsjelentésében. Az egyszeri tételektől tisztított adó- és kamatfizetés előtti eredménye (EBIT) 56 százalékkal emelkedett 741 millió euróra, amihez az Airbusok 608 millió euróval járultak hozzá. Az árbevétel 9 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti számokhoz képest, míg az egy részvényre jutó eredmény (EPS) alapon minimálisan kisebb lett az eredmény az előzetesen vártnál.

Forrás: [origo]

A működést tekintve jól kezdte az évet a társaság, mind a bevételeket, mind pedig az eredményt tekintve, mondta el Tom Enders vezérigazgató. Ezeket azonban még tovább szeretné növelni a cég, mivel Enders amikor 1 éve átvette a vállalat irányítását, azt a célt tűzte ki, hogy 2015-re kétszámjegyű megtérülést érjen el az EADS.

Forrás: [origo]

A vállalat fenntartotta februárban közölt várakozásait az idei évre, amiben csak mérsékelt bevétel növekedést irányzott elő 2013-ra, mert a társaságnál kevesebb Airbus A380-as leszállításával számolnak a teljes évre vonatkozóan. A cég közleményéből kiderül, hogy az A350-es gépeknek is komoly versennyel kell majd szembenézniük, elsősorban a Boeing hasonló nagyságú repülői miatt. Az első A350-es típus tegnap gördült le a gyártósorról, és mérnökök már el is kezdték felkészíteni a gépet a tesztrepülésekre.

Forrás: [origo]

Az EADS tulajdonosi szerkezetében nagy változások zajlanak, ugyanis még tavaly decemberben határozta el a cég, hogy részvény visszavásárlási program keretében csökkenti az állami befolyás mértékét. A francia médiacég, a Lagardére már meg is állapodott tulajdonrészétnek eladásáról, de a Damiler is bejelentette, hogy megválik 7,5 százalékos részesedésétől.

Forrás: [origo]

Az EADS árfolyama 1,5 százalékkal emelkedik a mai napon. Idén pedig már 42 százalékkal növekedett a társaság értéke, úgy tűnik a befektetők jól fogadták a tulajdonosi struktúra átalakítására vonatkozó programot, valamint az elmúlt hónapokban érkező megrendelések is segítettek a hegymenetben.

Az EADS árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]