Mégsem lesz üzlet? - Óriási osztalék a Vodafone leányánál

Vágólapra másolva!
Hét milliárd dolláros osztalékkifizetésben állapodtak meg a Verizon Communications és a Vodafone vezetői közös leányvállalatuk, a Verizion Wireless esetében. A milliárdos jutattás elfogadásával enyhülhetett a nyomás a brit telekommunikációs társaságon, hogy eladja részesedését az arra régóta "ácsingózó" amerikai társának, mivel a tengerentúli cég éppen az osztalék visszatartásával kényszeríthette volna rá a Vodafone-t tulajdoni hányadának értékesítésére.
Vágólapra másolva!

A Vodafone és a Verizon Communications (VC) megállapodott, hogy közös leányvállalatuk, a Verizon Wireless hét milliárd dolláros osztalékot fog fizetni a részvényeseknek - írja a Bloomberg. A végső döntést a leányban 55 százalékos többségi tulajdonosi részesedéssel rendelkező amerikai VC hozta meg, mely 3,85 milliárdot fog kapni, míg a brit Vodafone a maradék 3,15 milliárd dollárra lesz jogosult június 25-én.

Az amerikai mobilcég vezérigazgatója, Lowell McAdam korábban is figyelmeztetett, hogy idén a tavalyi 8,5 milliárd dollárosnál kevesebb osztalék kifizetésére lehet számítani, mivel először a hiteleiket szeretnék visszatörleszteni. A hét milliárd dolláros juttatás viszont még így is kedvező, mivel 2005-től 2011-ig egyáltalán nem fizetett osztalékot a társaság.

A milliárdos osztalék elfogadása igencsak meglepte a piacot, mivel ezzel enyhülhetett a nyomás az angol telekommunikációs társaságon, hogy eladja részesedését amerikai társának. A McAdam vezette amerikai Verizon Communications ugyanis azzal kényszeríthette volna rá a Vodafone-t részesedésének eladására, hogy többek között visszatartja az osztalékot.

A Verizon Communications évek óta szeretné megszerezni a Vodafone részesedését a közös társaságban, ám a tárgyalások valamiért mindig elakadtak. A brit vállalat nem szívesen válna meg a gyakorlatilag egyetlen növekedési forrásától, mivel a tengerentúli mobilszolgáltató a ledinamikusabban növekvő szereplőnek számít az amerikai mobilpiacon. Az idei fejlemények szerint a potenciális vevő ebben az évben mindenképpen véghez szeretné vinni az ügyletet, ám túl magas árat nem hajlandóak fizetni érte.

Forrás: [origo]

A Bloombergnek nyilatkozó egyes iparági elemzők szerint az osztalék elfogadása két dolgot jelenthet: a két cég kapcsolata koránt sem olyan viharos, mint amilyennek tűnik, vagy a Verizon Communications teljes mértékben feladta a mobilüzletágának teljes megszerzését. Ám a szakértők szerint ez utóbbi kevésbé valószínű, és a kivásárlás kérdése továbbra sem került le az asztalról.

A hétfői osztalék-megállapodás hírére a VC részvényei fél százalékot erősödtek hétfőn Amerikában, míg tegnap további 1,2 százalékot adtak hozzá előnyükhöz. A Vodafone részvényeit viszont megütötték kedden, és 2,2 százalékos mínuszt szedtek össze. A brit cég papírjai ma 0,1 százalékos pluszban forognak.

Verizon Communications (NYSE)

Forrás: [origo]

Vodafone árfolyama (LSE)

Forrás: [origo]