Hasznot hozhat a spekulánsok pesszimizmusa

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy hurráhangulat uralkodik az amerikai részvénypiacokon, egyes vállalatokkal kapcsolatban még mindig rendkívül pesszimistán vélekednek a befektetők. A Netflixhez, a First Solarhoz, de a Soros György érdekeltségébe tartozó JC Penney-hez sem fűznek nagy reményeket a piaci szereplők. Azonban a túlzott "rosszmájúság" a túlfűtött piacokon még veszélyes is lehet, ahogy azt a Tesla példája jól mutatja. Az elektromos autógyártó esetében sokan a részvények mélyrepülésére számítottak, ám a tőzsdei menetelés sok ilyen részvényest arra késztetett, hogy akár nagyobb veszteségek mellett dobják be a törölközőt. A szemfülesek viszont még profitálhatnak is a pesszimizmusból.
Vágólapra másolva!

Elrettentek a Tesla "rosszakarói"

Az amerikai részvénypiacok egyelőre nem akarnak kifulladni, hiszen szinte naponta történelmi csúcsokat döntenek a főbb tőzsdemutatók. A nagy ralit látva joggal tehetnénk fel akár azt kérdést, van-e egyáltalán olyan papír, melyre a befektetők pesszimistán tekintenek, és árfolyamának csökkenésére számítanak. A tőzsdei hurráhangulat idején ugyanis általában nem szerencsés az árfolyamok esésére spekulálni, ahogy azt a Tesla példája is jól mutatja.

Az elektromos autógyártó esetében sokan a részvények mélyrepülésére számítottak (vagyis az esésből profitáló short pozíciót nyitottak), ám a tőzsdei menetelés sok részvényest arra késztetett, hogy akár nem kevés veszteség mellett zárják a pozícióikat. Ekkor kénytelenek voltak visszavásárolni a short pozíció nyitásakor kölcsönkért papírokat, ami jelentős vételi hullámot hozott a Tesla piacára, felhajtva a részvényeinek árfolyamát. A tőzsdei berkekben short squeeze-nek nevezett jelenség után a vállalat papírjai már több mint 40 százalékot száguldottak. Azt se felejtsük el, hogy ehhez természetesen kellett egy remek gyorsjelentés is.

Tesla árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A Teslán kívül a Hewlett-Packardnál is hasonló folyamatok voltak láthatóak az elmúlt hónapokban, vagyis elkezdett leépülni a kiugróan magas shortállomány, ami katalizátorként hatott a részvény árfolyamára. Tavaly év végén és idén év elején folyamatosan föl-le ugrált a short pozíciók aránya a közkézhányadhoz viszonyítva, azonban amikor erőteljes csökkenésbe kezdett, az felfelé hajtotta a HP részvényeit, mivel az árfolyam esésére játszó befektetők nagy számban vásárolták vissza a korábban kölcsönkért részvényeket, amikor zárni kezdték pozícióikat.

Forrás: [origo]

A Tesla és a HP példája nem egyedi eset, Amerikában még számos egyéb társaság található, melynek papírjaihoz nem fűznek nagyobb reményeket a befektetők, és a részvénypiaci menetelés ellenére árfolyamuk esését várják. Ezekre a cégekre érdemes lehet figyelni, mivel a Teslánál látott folyamatok az esetükben is érvényesek lehetnek, ami felfelé hajthatja az árfolyamukat.

Melyik cégekre érdemes figyelni?

Az S&P 500 komponensei közül a JC Penney esetében a legpesszimistábbak a befektetők, mivel a társaság részvényeinek 34,4 százaléka található short pozícióban, ami kiemelkedően magas értéknek számít. A kiskereskedelmi lánccal kapcsolatban annak ellenére "rosszmájúak" a piaci szereplők, hogy Soros György 8 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, ami további nagyobb hedge-fundokat csábított vásárlásra. A JC Penney-vel kapcsolatos bizalomhiány arra vezethető vissza, hogy a cég eredményei messze alulmúlták a várakozásokat az utóbbi években, emiatt a részvény árfolyama gyakorlatilag megfeleződött.

A JC Penney-n kívül a First Solarról sem vélekednek túl pozitívan a befektetők, mivel a papírok 28,2 százaléka forog az esésre számító "shortosok" kezén. A napelemgyártóval kapcsolatban jogos is lehet a pesszimizmus, mivel a részvényei nagyobb zuhanáson mentek keresztül az elmúlt években, azonban a társaság akár szebb jövő elé is nézhet. A cég ugyanis egy olyan akvizíciót jelentett be áprilisban, mellyel bővül a vállalat technológiai palettája a napelemgyártás területén, ráadásul az első negyedéves gyorsjelentése során az elemzői várakozásokat lényegesen felülmúló bevételi és eredményvárakozásokat fogalmazott meg.

A nagyobb társaságok közül a Netflix-hez szintén nem fűznek nagy reményeket a börzéken, a videószolgáltató részvényeinek közel 20 százaléka található shortállományban (vagyis ekkora a short interest értéke). A papírok mintha magukra találtak volna az utóbbi hónapokban, miután a vállalat felhasználói száma rohamosan nő, melynek köszönhetően a Netflix eredményei is javulnak.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül a telekommunikációs vállalatok részvényeivel kapcsolatban a legpesszimistábbak a piacokon, a szektorba tartozó társaságok részvényeinek átlagosan 7,8 százaléka forog short pozícióban. Nem sokkal nagyobb az optimizmus a fogyasztási javakat gyártó társaságokkal, valamint a nyersanyagkapcsolt vállalkozásokkal kapcsolatban sem, melyek esetében 5,8 százalék, illetve 4,4 százalék a short interest értéke.

Érdemes viszont hozzátenni, hogy a short squeeze folyamat inkább az egyedi részvények piacán működik, és a szektorok esetében a short állomány értékének inkább informálisabb jelentősége van. Ha ugyanis ismerjük azokat a szektorokat, ahol nagyobb arányban találhatóak olyan vállalatok, melyekkel kapcsolatban több befektető fogalmaz meg pesszimista kilátásokat, akkor nagyobb eséllyel találhatunk kecsegtető lehetőségeket.

Forrás: [origo]

Ha a részvénypiaci ralit látva a fenti vállalatok esetében is folyamatosan elkezdenék "bedobni a törölközőt" az esésre spekulálók, az akár felfelé hajthatja a cégek részvényeinek árfolyamát. Azonban, hogy tényleg erősödni tudjanak a papírok, ahhoz további indikációkra is szükség lehet, többek között egy kedvező gyorsjelentés, vagy vállalati hír adhat lökést az árfolyamoknak.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.

Mi az, és mit mutat a short állomány?

A short állomány értékét több féleképpen lehet kimutatni, ám a legkényelmesebb a közkézhányad százalékában mérni. Értéke azt mutatja meg, hogy az adott vállalat összes, közkézen forgó részvényének hány százalékát shortolják a befektetők. Alakulásából következtetéseket lehet levonni az adott részvény alakulására vonatkozóan. A magas short pozíciók zárása az árfolyamok emelkedésével járhat, mivel a részvények tulajdonosainak vevőként kell megjelenni a piacon.