Fény derült a Commerzbank tervére

Vágólapra másolva!
Közzétette részletes tőkebevonási tervét a német Commerzbank, melyet még márciusban jelentett be. Ezek szerint a tulajdonosok minden 20 részvényük után 21 újat jegyezhetnek le a következő két hétben 4,5 eurós darabonkénti áron. A befektetők azonban egyelőre nem díjazzák, hogy a bank négy év alatt már az ötödik tőkeemelésen megy keresztül, a bankpapír árfolyama ma is csökkenésben található, 2008 szeptembere óta már 95 százalékkal található alacsonyabb szinten. Ugyanakkor pozitív oldala is van az ügyletnek, mivel ennek köszönhetően javul a Commerzbank tőkemegfelelése.
Vágólapra másolva!

Fény derült a Commerzbank tőkeemelési tervének részleteire, melyről egy-két morzsát már a hétvégén megszellőztetett a német Handelsblatt napilap. A ma reggel megjelent információk szerint a tulajdonosok egy opcióhoz jutnának, melynek keretein belül minden 20 részvény után 21 új részvény vásárolhatnának darabonként 4,5 eurós áron. A jegyzési időszak május 15-én, azaz holnap kezdődik és egészen május 28-ig tart.

Az óriásbank még március közepén jelentette be, hogy 2,5 milliárd eurós tőkeemelést tervez, amiből a német államnál, illetve az Allianznál lévő részesedést szeretnék visszavásárolni. Előbbi 1,6 milliárd eurós, míg utóbbi 750 millió eurós összegre számíthat a tranzakciót követően. A két tulajdonos még a pénzügyi krízis alatt nyújtott segítő kezet a bajba jutott pénzintézetnek. Az ügylet révén a legnagyobb tulajdonos, a német állam részesedése 20 százalék alá csökkenne a jelenlegi 25 százalékról.

Forrás: [origo]

A Commerzbank már az ötödik tőkeemelésére készül négy éven belül, miután sorozatos pénzügyi problémákkal kell megküzdenie. A részvények már 95 százalékot veszítettek értékükből 2008 szeptembere óta, ami a legnagyobb a pénzügyi szektor cégei közül, leszámítva az ír és a görög hitelintézeteket.

Forrás: [origo]

Van hozadéka is a tőkeemelésnek

Ugyanakkor a tőkeemelésnek pozitív oldala is van, mégpedig a bank Tier 1-es tőkemegfelelési mutatója szempontjából, ami 7,5 százalékról 8,4 százalékra ugorhat a tranzakciót követően. A pénzintézet célja, hogy a Bázel III-as szabályoknak megfeleljen, és 2014 végéig elérje a 9 százalékos szintet.

Ennek ellenére a befektetők öröme korántsem felhőtlen, az árfolyam a tegnapi esést követően ma is lejtmenetben található. A márciusban bejelentett tőkeemelés óta pedig már 31 százalékkal került lejjebb a Commerzbank a parketten.

A Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]