Vágólapra másolva!
Az elemzői konszenzushoz képest felemás első negyedéves eredményt produkált a Mol. Az olajipari társaság egyszeri tételektől tisztított és újrabeszerzési árakkal kalkulált üzemi eredménye jobb, míg a tisztított nettó profit lényegesen gyengébb lett a szakértők várakozásánál. Aggasztónak tűnhet továbbá a kitermelés csökkenése, mely napi 109,9 ezer hordóra esett vissza az előző negyedévi 114,2 ezer hordóról. A mai kereskedés során inkább negatív reakcióra számítunk.
Vágólapra másolva!

70 milliárd forintos egyszeri tételektől tisztított és újrabeszerzési árakkal kalkulált üzemi eredményt ért el a Mol az első negyedévben. Az olajiparban az egyik legjobban figyelt mutatót tekintve a társaság a konszenzushoz képest közel 6 százalékkal magasabb értéket hozott össze.

Főleg a kutatás és kitermelés (upstream) divízió pozitív meglepetést okozó teljesítménye miatt lett üzemi szinten jobb a Mol negyedéve, de - mint ahogy erre a gyorsjelentés előtti hírlevelünkben felhívtuk ügyfeleink figyelmét - ebben egy INA-hoz kapcsolódó 8 milliárd forint értékű pozitív tétel is szerepet kaphatott egy számviteli szabályváltozás miatt.

Nem fest jól a jelentésben a 29,6 milliárd forintos tisztított nettó profit, ami több mint 25 százalékkal marad el az elemzői konszenzustól. A mi prognózisunknál viszont 6,6 százalékkal magasabb lett ez a tétel. A negyedévre negatívan hatott a devizahitelek árfolyamvesztesége, mely 8,8 milliárd forintot tett ki, illetve a csoport 43 százalékos effektív adórátája szemben a tavalyi 10 százalékkal (a Robin Hood adó 8 százalékról 31 százalékra történő megugrása miatt).

Forrás: [origo]

Csökkenő kitermelés a fő probléma

Közel 10 százalékkal magasabb tisztított üzemi eredményt ért el a Mol kutatás és kitermelés (upstream) divízója az elemzői várakozásokhoz képest. A 74,1 milliárd forintos összeg negyedéves szinten 25 százalékos bővülést jelent, de éves alapon 5 százalékos csökkenést. A pozitív meglepetésben részben ( 8 milliárd forint értékben) az INA-hoz kapcsolódó számviteli szabályváltozás is felelős, melyet a "szegmensek közötti átadás" soron kiszűr a társaság.

Az előző negyedévhez képest némileg emelkedett az olajár és gyengült a forint is, ami pozitív tényezőnek számít, de az éves alapon 8 százalékot eső realizált szénhidrogénár viszont negatívum. Utóbbit lefelé húzta a magyarországi lakossági és a horvátországi gázárcsökkenés és az éves alapon csökkenést mutató olajár is.

A napi szénhidrogén kitermelés 109,9 ezer hordó lett, ami negyedéves alapon 3,8 százalékos csökkenést jelent. A negyedéves visszaesés mögött elsősorban az alacsonyabb magyarországi kitermelés és az 5 százalékos csökkenést mutató nemzetközi kitermelés húzódik. Éves szinten azonban aggasztónak tűnik a horvát mezők termeléscsökkenése.

2013 első negyedévében 4 kutatófúrás tesztelése fejeződött be, amelyből 2 zárult sikeresen (Nagykáta-Ny-1 és Páhi-2). 12 további kút áll tesztelés alatt, vagy vár tesztelésre. Az időszak végén 7 kútfúrása volt folyamatban a Molnál. Éves alapon 5 százalékot emelkedtek az upstream beruházási költségek és 22 milliárd forintot tettek ki.

Forrás: [origo]

Nincs meglepetés a finomítás és kiskereskedelem üzletágnál

10,5 milliárd forintos újrabeszerzési árakkal kalkulált üzemi eredményt tudott elérni a Mol finomítás és kiskereskedelem üzletága (downstream), ami negyedéves szinten nem jelent változást, de az egy évvel korábbi 15,5 milliárd forintos veszteségtől lényegesen kisebb. Az eredmény viszont az elemzői várakozásokkal szinte teljesen egybevág.

Az első negyedév ugyan gyenge szokott lenni a downstream szegmensben szezonálisan, de főként a petrolkémiai egység jó, illetve az INA javuló teljesítménye miatt sikerült a tavalyi évhez képest jobb eredményt elérni.

Az előző negyedévhez képest magasabb volt a benzin átlagos árrése, tágult a Brent-Ural olajárak különbözete, javult a petrolkémiai üzletág eredményessége, továbbá az INA termékszerkezete is a pozitív irányban változott és a dollárral szemben gyengülő forint is támogatta a negyedévet.

Az év első három hónapjában a finomítói és kiskereskedelmi üzletág teljesítményét rontotta a szezonálisan gyenge negyedév, a romló dízel árrések és a rendkívül gyenge magyarországi termékkereslet.

A régiós piacokon továbbra is csúnyán fest a motorüzemanyag értékesítés. A teljes piac a közép-kelet-európai régióban 6,1 százalékot zsugorodott, de a Mol csak 1,2 százalékot éves szinten. Ami viszont negatívum, hogy a magyar, a horvát és a szlovák piacon is a teljes szegmensnél nagyobb csökkenés látható az értékesítéseket tekintve a Molnál.

A Mol szerint a társaság jól halad a 2012-2014-es időszakra vonatkozó hatékonyságot javító programmal. Tavaly 150 millió dollárnyi javulást ért el a vállalat, idén pedig 250 millió dollárt szeretnének elérni a teljes 500-550 millió dolláros tervből.

Forrás: [origo]

A gázár szabályozás nem tesz jót

A gáz midstream üzletág 9,9 milliárd forintos üzemi eredménye a konszenzusnál mintegy 2,2 százalékkal jobb, de éves szinten 20 százalékos csökkenést mutat.

Nem tett jót a divíziónak a 2013. január 1-jétől életbe lépő magyarországi közüzemi díjcsökkentés, és a hazai fogyasztás is visszaesett az enyhébb tél miatt.

Az INA gázkereskedő cége, a Prirodni Plin 12,2 milliárd forintos veszteséget ért el, főleg a növekvő import gázár, valamint a lakossági földgázár maximalizálása miatt. Ráadásul a gázpiac liberalizációja miatt árnyomás volt tapasztalható az ipari fogyasztók esetében.

2013. március 22-én a Mol és a nemzetgazdasági miniszter, valamint a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség szándéknyilatkozatot írt alá az algyői Szőreg-1 biztonsági gáztározó eladásáról. A szerződést 90 napon belül megköthetik a jelentés szerint.

Felvásárlások jöhetnek

Az upstream és a downstream divízióban is akvizíciókat tervez a Mol Hernádi szerint. A társaság ezen ügyletek végrehajtásához kellő pénzügyi rugalmassággal rendelkezik.

Mire számítunk?

Az egyik legfontosabb mutató (egyszeri tételektől tisztított és újrabeszerzési árakkal kalkulált üzemi eredmény) tekintetében pozitív meglepetést okozott a Mol, de a nettó profit lényegesen gyengébb lett a konszenzushoz képest. A Mol napi szénhidrogén termelésének visszaesése továbbra is aggasztó, melyet minél hamarabb meg kellene állítania a cégnek ahhoz, hogy az idei évre tervezett napi 110 ezer hordós terveket teljesíteni tudják.

A mai kereskedés során inkább negatív reakcióra számítunk. A társaság még mindig nagy mértékben függ az Irak kurdisztáni régiójának várható teljesítményétől. A Dana Gas által tulajdonolt Mol részvények jövője is kérdéses, finanszírozási probléma esetén a Dana Gas akár ismét a Mol papírok eladása mellett dönthet, ami szintén a kockázatokat növeli a papírral kapcsolatban.

Mol napi grafikon

Forrás: [origo]