Egyiptomból és Kurdisztánból is kapott pénzt a Mol partnere

Vágólapra másolva!
A Mol arab partnere, a Dana Gas 32 millió dollárnyi követelést tudott Irak kurdisztáni régiójából beszedni és 41 millió dollárt Egyiptomból. A társaság készpénzállománya 342 millió dollárra nőtt a március 31-én záródó pénzügyi negyedév során a december végi 164 millió dollárról. Mint ismeretes tavasszal a társaság 1,6 százaléknyi Mol részesedést adott el egy gyorsított aukció keretében.
Vágólapra másolva!

Az előző év azonos időszakához képest 17 százalékkal növelte negyedéves profitját a Mol arab partnere, a Dana Gas. A társaság főleg a Mol részvények eladása miatt tudta ilyen módon növelni eredményét.

A Mol részvényesek számára leginkább a Dana Gas további, 1,4 százalékos részesedésének a sorsa kérdéses, mivel múlt hét szerdán járt le az ún. "lock-up" periódus, ami után az arab vállalat ismét értékesítheti a meglévő papírjait.

A Dana Gasnak amiatt kellett a Mol részvényektől megválnia, mivel tavaly ősszel a cég egy jelentős kötvénylejáratnak nem tudott eleget tenni.A kötvényesekkel végül sikerült ugyan megegyeznie a Dana Gasnak a fizetési határidő kitolásáról, a szorult finanszírozási helyzetre való tekintettel az eszközértékesítések kockázata továbbra is ott lebegett a MOL befektetők felett.

A finanszírozási helyzet szempontjából a pozitívum, hogy sikerült megegyezni az 1 milliárd dollár értékű úgynevezett sukuk kötvények átstrukturálásáról áprilisban. A kvázi hitelként működő tartozás egy részét, 70 millió dollárt előtörleszt a Dana, míg 80 millió tartozást elengednek a hitelezők. A fennmaradó 850 millió dollár 5 éves időszakra lett meghosszabbítva.

A sukuk egy iszlám pénzügyi instrumentum, amely leginkább a tipikus kötvényhez hasonlítható. Ez a speciális finanszírozási forma azért terjedt el az arab világban, mert az iszlám vallási törvények nem engedik meg olyan értékpapír kibocsátását, melyre kamatot fizetnek. A sukuk kibocsátója bérbe adja a kvázi kötvényeket egy befektetői csoportnak és nem kamatot, hanem bérleti díjat fizet, illetve szerződésben vállalja, hogy egy későbbi időpontban névértéken visszavásárolja a tanúsítványokat.

Jó hír a magyar olajpapír befektetőinek, hogy Egyiptomból 41, míg Irak kurdisztáni régiójából 32 millió dollárnyi követelést tudott behajtani. Az viszont nem fest jól, hogy a kintlévőségek 4,3 százalékot nőttek, 599 millió dollárról 625 millió dollárra negyedéves szinten.

A vállalat készpénzállománya 2012 december végi 164 millió dollárról 342 millió dollárra tudott nőni, igaz ebbe benne lehet a Mol részvénypakkért kapott 135 millió dollár.

Összességében még mindig nehézkesnek tűnik a Dana Gas esetében a kintlévőségek beszedése, emiatt előfordulhat, hogyha rövid távon likviditási nehézségbe ütközik a társaság, akkor a Mol részvények eladása mellett dönt majd.

Forrás: [origo]