Csúcson a narancslé

Vágólapra másolva!
A kezdeti megingás után stabilizálódtak az amerikai részvénypiacok és a dollár is visszagyengült az 1,3-as szint környékére, így az előző heti gyenge teljesítmény és a délelőtti megingás után némi erősödés volt az árupiacokon. A zárásra Standard & Poor's GSCI indexe alig változott a pénteki elszámoló-árhoz képest, az átlag változatlansága mögött azonban meglehetősen vegyes mozgások bújtak meg.
Vágólapra másolva!

Egy százalék felett veszített értékéből a brent és a WTI, az arany és a cukor is, de egy százalékot meghaladó erősödést is láthattunk az arabica kávé, a palládium, a szója és a kukorica piacán.

Az olajpiacon folytatódott a konszolidáció, ismét előtérbe került az amerikai és kínai gazdasági növekedés körüli bizonytalanság, így a WTI és a brent is kevéssel egy százalékot meghaladó mértékben esett vissza. Van honnan korrigálnia az áraknak, amit az is mutat, hogy még ez a nem túl nagymértékű elmozdulás is az elmúlt két hét legnagyobb áresésének számít.

1430 dollár alatt is járt az arany árfolyama, majd az ázsiai kereskedésben visszatesztelte 1440 körül a korábbi ársávjának az alját, de itt elfogyott a lendület és az európai kereskedésben 1435 körül ingadozik. Hamar vissza kéne találnia az elmúlt hetekre jellemző szintekhez, különben újabb eladói hullám következhet. A többi nemesfém nem követte a sárgafémet, az ezüst és a platina alig változott, míg a palládiumot további 1,8 százalékkal hajtotta följebb a dél-afrikai bányák körüli bizonytalanság. A palládium az egész éves teljesítményével is kiemelkedik szektortársai közül, egyedül ez a termék mutat pluszos hozamot 2013 eddig eltelt időszakában.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A narancslé negyedik napja emelkedik, hétfőn újabb 2,7 százalékot ugrott. Az egyéves csúcsot jelentő szint annak köszönhető, hogy egyre alacsonyabbak a termésvárakozások az ültetvényeket fenyegető fertőzés (greening disease) miatt. Ennek is köszönhető, hogy eddig a narancslé az idei nyertes a nyersanyagszektorban, 27 százalékos emelkedéssel.

Narancslé árfolyama

Forrás: [origo]

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek a gabonapiacokon, a befektetők még mindig próbálják megemészteni a pénteki USDA riportot. A hetek óta jellemző volatilitás továbbra is megmaradt, hétfőn a kukorica 4,4, míg a szója 2,2 százalékot mozdult el, most éppen felfelé.

Kukorica árfolyama

Forrás: [origo]