A franciák okostelefon-adót terveznek

Vágólapra másolva!
Elege van a kormánynak abból, hogy a nagy technológiai cégek nem járulnak hozzá a kulturális alkotások finanszírozásához. A filmgyártást, zenekiadást támogatnák egy új adóval.
Vágólapra másolva!

Különadót vethet ki a francia kormány az okostelefonokra és más, az internet elérésére alkalmas mobil eszközökre, valamint az online videómegosztási szolgáltatásokra - legalábbis ez áll egy, a kulturális adók rendszerének megújításával megbízott bizottság jelentésében.

A 80 konkrét változtatási javaslatot felsoroló jelentés célja lényegében az olyan cégek - így az Apple, a Samsung, a Google - megadóztatása, amelyek "hasznot húznak az audiovizuális alkotások terjedéséből, de nem vállalnak részt azok finanszírozásából" - idézi a 700 oldalas dokumentumot a Wall Street Journal amerikai lap internetes kiadása.

Franciaország hosszú ideje különböző kulturális adókból támogatja saját film-, zene- és könyvkiadási iparát. Tavaly csak a francia filmgyártás 749 millió eurós állami támogatást kapott, elsősorban a teéevíziós hirdetésekre, a fizetős tévécsatornákra és a mozijegyekre kivetett terhekből.

A bizottság szerint az okostelefonokra, számítógépekre, tévékészülékekre, videójáték-konzolokra és e-könyv-olvasókra kellene kivetni új adót, de az kiváltana egy már létező, az üres CD-ket, DVD-ket, pendrive-okat és merevlemezeket terhelő adót. Az 1 százalékos teherből évente 86 millió eurót folyhatna be.