Váratlanul bővült a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban

Vágólapra másolva!
A várt 0,3 százalékos visszaesés helyett 0,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az Egyesült Államokban - közölte az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Kellemes meglepetést okozott az amerikai kiskereskedelmi forgalom április alakulása, mely a várt 0,3 százalékos visszaesés helyett 0,1 százalékos bővülést mutatott havi alapon. Rossz hír viszont, hogy a márciusi 0,4 százalékos zsugorodást mutató adatot lefelé, 0,5 százalékos csökkenést jelző értékre módosították.

Az autó és üzemanyag értékesítésektől tisztított forgalom szintén meglepte a piacot, mivel 0,6 százalékos növekedést mutatott a várt 0,3 százalék helyett.

A szektorok közül a legjobban a ruhaüzletek forgalma növekedett, és az 1,2 százalékos bővülés az utóbbi egy év legnagyobb mértékű emelkedésének felel meg.

A benzinkutak forgalma viszont jelentősen (4,7 százalékka) visszaesett márciushoz képest, miután már az előző hónapban is 3,2 százalékkal csökkent.

A szakértők szerint a kiskereskedelmi forgalom vártnál jobb értékei a munkaerőpiac mérsékelt javulásának, és a részvénypiacok remek teljesítményének köszönhetőek. A munkanélküliségi ráta ugyanis folyamatosan csökknet az utóbbi két hónapban, áprilisban már négy éves mélypontjára zsugorodott. A tengerentúli részvényindexek pedig soha nem látott magasságokban mozognak, amiből egyre többen profitálhatnak.

Forrás: [origo]

A pozitív hírekre emelkedéssel reagáltak a határidős indexek, és a 0,2-0,3 százalékos mínuszokat 0,1 százalékos mínuszra mérsékelték.