A Mol Romániában keres olajat

Vágólapra másolva!
Három blokkra nyert el koncessziós szerződést Romániában a Mol - mondta a Napi Gazdaságnak Szakál Tamás, a vállalat kutatás-termelési üzletágának magyarországi igazgatója.
Vágólapra másolva!

Szakál elmondta, hogy egy koncessziós jogot már ratifikált a román a kormány, azon már idén elkezdi a kutatásokat a társaság. Az igazgató jelezte: tudomásuk szerint a magyar kormányzat is készül az idén pályázatok kiírására, amelyeken szeretnének indulni. A Mol az idén várhatóan 35-40 milliárd forintot költ magyarországi kutatásokra és termelőmezői fejlesztésére.

Szakál szerint a romániai kutatások azért is fontosak, mert az elnyert koncesszió a magyar határhoz közeli terület, amelynek tároló kőzetei nagyon hasonlatosak a társaság által jól ismert magyarországi pannon képződményekhez. A romániai kutatások ezért abban is segíthetnek, hogy akár megálljon a régióban a kitermelés csökkenése, de erről pontos számokat nem tudott mondani a kutatási igazgató.

Nem hagyományos készletek - például a makói gázmezőknél - egyébként Magyarországon is vannak, de mint Szakál mondta, a technológia egyelőre nem tart olyan szinten, hogy ezeket gazdaságosan lehessen kitermelni. A közeljövőben a Mol számára Kurdisztán a legizgalmasabb, itt 2014-ben már stabilan termelő kútjai lehetnek a társaságnak, és emelkedhet a most 110 ezer hordós átlagos napi kitermelés.

Szakál az algyői stratégiai tároló eladásáról is beszélt, de részleteket nem árult el a kormánnyal folytatott tárgyalásokról. Úgy fogalmazott, a kormány szándéka legitim: a stratégiai tárolást állami tulajdonban szeretné tudni, és az ország az algyői tárolóval közelebb juthat ahhoz, hogy igazi gázelosztó központtá váljon.