Kritikus szintek alatt az arany

Vágólapra másolva!
Heti mélypontjukra estek a nyersanyagárak, a Standard & Poor's GSCI index 1,6 százalékot veszített értékéből pénteken. A dollár erősödése fojtogatja a piacokat, az esésben élen járt az arany, a búza, az olaj és a kávé.
Vágólapra másolva!

Lefelé tört ki a hetek óta épülő alig több mint 40 dollár széles kereskedési sávjából az arany. A mai kereskedésben ismét 1430 dollár alá került az árfolyam és a grafikon egyre inkább hajlik lefelé, megcélozva az április közepi mélypontokat. A fizikai aranypiacon továbbra is élénk a kisbefektetői érdeklődés, az érmék és kisebb tömbök forgalma rekordokat dönt. A tőzsdén kereskedett termékek (ETP-k, ETF-ek) esetében viszont folyamatosan zajlik a tőkekivonás és egyelőre ez utóbbi hatás az erősebb.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Az ezüst is csökkenő trendben mozog, de itt még nem tört át az elmúlt hetek oldalazó mozgásának alsó támaszvonala, így a múlt hetet sokkal kisebb veszteséggel úszta meg a nagytestvérhez képest.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Újabb rekordot döntött az Egyesült Államok kőolajkészlete a legfrissebb kormányzati adatok alapján, a folyamatosan bővülő belföldi kitermelés jó hatással van a tartalékokra. A közel-keleti konfliktus körüli aggodalmak ismét háttérbe szorultak, így az árfolyam 95 dollár alatt is járt. A brent kurzusa is visszanézett 103 dollár alá, így a spread ismét visszaszűkült a 8 dolláros szint alá.

Nagyot esett a búza, miután az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA - U.S. Department of Agriculture ) legújabb becslése szerint az elhúzódó kukoricavetési munkálatok ellenére rekordtermés várható a gabonákból. A búza 2,7, a kukorica 0,5, míg a szója 0,1 százalékot veszített értékéből.

Az arabica kávé megijedt a három hónapos csúcsot jelentő szintektől és gyors hátraarc után 2,5 százalékkal alacsonyabban zárt a napot. Szintén lefordult a kakaó árfolyama, az öthónapos csúcsot újabb 1,9 százalékkal tudja messzebb magától.

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]

A réznek sikerült dacolni a trenddel, pluszban zárta nemcsak a pénteki napot, hanem az elmúlt három hetet is. Az emelkedés mögött a londoni és shanghai-i tőzsdék készletadatainak csökkenése áll.

Réz árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]