Trichet: Százévente egyszer van ilyen válság, de jól kezeltük

Vágólapra másolva!
Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank volt elnöke és a Banque de France egykori kormányzója az Alapblog.hu-nak adott interjújában leszögezte, hogy az euró léte soha, egy pillanatra sem volt veszélyben, az eurózóna azonban szerinte is reformra szorul.
Vágólapra másolva!

Az Alapblog.hu interjút készített a veterán francia bankárral, Trichet-t az euró és az eurózóna helyzetéről, valamint a jegybankok és kormányaik ideális kapcsolatáról kérdezték.

Az Európai Központi Bank elnöke leszögezte, hogy az euró helyzete soha egy pillanatra sem ingott meg, a gazdasági nehézségek közepette sem, ennek bizonyítéka szerinte az is, hogy a közös valuta árfolyama a dollárral szemben sosem ment a 2002-es 1,17-es szint alá.

"Olyan krízis tört ki, amely a világ pénzügyi és gazdasági alapjait százévente egyszer rengeti meg, és borzalmasabb következményekkel járhatott volna, mint az 1929-es, ha nem úgy reagálunk rá, ahogy tettük. Egy ilyen dráma közepette mégis egyetlen olyan percet sem éltünk át, amikor az euró a megrendülés jeleit mutatta volna. Pedig hányan vélték az utóbbi tizenegynéhány évben sérülékenynek az európai közös pénzt!" - mondta az interjúban.

Trichet ettől függetlenül elismerte, hogy az eurózóna - bár sokkal ellenállóbb, mint korábban bárki hitte - "megkérdőjelezhető" helyzetben van. A gondok azonban nem a szervezet egészéből fakadnak, hanem az egyes tagországok nehéz helyzetéből. "A zóna minden tagállama képes volt alkalmazkodni a bennmaradáshoz szükséges követelményekhez, ez pedig óriási eredmény" - mondta a francia bankár.

Trichet hazánknak is adott tanácsot az interjúban, szerinte minden állam, köztük Magyarország számára is létfontosságú, hogy a jegybank a kormánytól függetlenül működjön, ugyanis ez a záloga a gazdasági válság eddig sikeresnek mondható kezelésének, valamint ez az elkülönülés teszi hitelessé és átláthatóvá a befektetők számára egy ország fiskális politikáját.