Fékezné a Mol a magyar kitermelés csökkenését

Vágólapra másolva!
A magyar mezők kitermelésének csökkenését szeretné megfékezni a Mol az idei évre tervezett beruházásaival, de ha a kormány kiír koncessziókat, a hazai olajcég azokból is vásárolna. A vállalat számára a kitermelés növekedését a kurdisztáni projekt jelentheti, ahol jövőre már termelő mezőkről szeretne beszámolni a Mol, mondta el a Napinak a társaság kutatás-termelési igazgatója, Szakál Tamás. A befektetők az elmondottakkal már eddig is tisztában voltak, így valószínűleg annak nem lesz érdemi hatása a részvény árfolyamának mai alakulására.
Vágólapra másolva!

Idén 35-40 milliárd forintot költ majd a Mol magyarországi kutatásokra és termelő mezők fejlesztésére, amivel a vállalat célja, hogy a kitermelés 8-9 százalékos éves csökkenését 5 százalékra szorítsák. Új koncessziós jogokat is szeretne vásárolni a Mol, melyek kiírására idén akár sor is kerülhet. Az elnyert romániai koncesszióknak köszönhetően a határ mentén már a kutatásokat kezdi majd el idén a hazai olajcég.

A nemkonvencionális termelés a Derecskei-árokban elmarad a vállalat várakozásaitól, így jelenleg új terveket készítenek a területen. A Mol reméli, hogy a gyorsan fejlődő technológiának köszönhetően néhány éven belül meglesznek a szükséges eszközök a nem hagyományos területek gazdaságos kiaknázására.

A jövőben mindenesetre a kitermelésen belül az arány inkább a nemzetközi területek felé fog tolódni. Kurdisztán bír a legnagyobb potenciállal, ahol jövőre már szeretnének stabilan termelő kutakról beszélni.

A vállalat egyelőre csak remélni tudja, hogy jövőre visszatérhetnek majd Szíriába, a tervekben azonban ennek hatásaival nem számolnak.

Az interjú szövege nem tartalmaz nagy újdonságokat, hiszen azt már eddig is jelezte a vállalat, hogy Magyarországon idén 200 millió dollárt költenek beruházásra, Romániában pedig a meginduló kutatásokra 37,9 millió dollárt. A Mol a legutóbi kutatás-termelési riportban is jelezte, hogy a célja 5 százalék alatt tartani Magyarországon a kitermelés csökkenésének ütemét. A kutatási folyamatok előrehaladtával az sem meglepetés, hogy hamarosan stabil termelésbe állnak majd a kurdisztáni mezők, miközben a Szíriával kapcsolatos eddigi álláspontnak sem mondott ellent a mostani interjú.

A MOL árfolyama (Ft)