Vágólapra másolva!
Ázsiában a japán index tud csak emelkedni több mint 1 százalékkal, amellyel már 2008 januárja óta nem látott magasságoknál jár a tokiói börze, míg a jen tovább gyengül a dollárrral szemben. A hétfői kereskedésben már a 102-es szint felett is járt a keresztárfolyam, miután pénteken sikeresen áttörte a sokáig komoly ellenállásnak bizonyuló fontos 100-as határt. A többi ázsiai tőzsde mínuszban tartózkodik, melyeknek a vártnál kicsivel gyengébb kínai makroadatok sem tettek jót. A hongkongi Hang Seng az alulteljesítő 1 százalék feletti csökkenésével.Pénteken Amerikában újabb csúcsokat értek el az indexek, a Dow Jones ezzel már 15100, míg az S&P 500 1630 pont felett van. Ma Amerikából fontosabb makroadat nem lát napvilágot, így a vállalati hírek adhatnak majd irányt a piacoknak.Európában minimális emelkedéssel indulhat a hét a határidős indexek alapján. Ma fontos makroadat nem érkezik a kontinensről, így itt is a vállalati hírek alakíthatják a kereskedési hangulatot.
Vágólapra másolva!

Tovább fűti Japánt a pénzpumpa

Több mint öt éve nem látott magasságokig kapaszkodott a japán Nikkei, amit a jen további gyengülése hajtott, hiszen a hétvégi G7-es csúcstalálkozón a döntéshozók nem emeltek kifogást az országok gazdasági növekedést ösztönző laza monetáris politikája ellen.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A többi fontos ázsiai piacon azonban nincs túl jó a hangulat, a hongkongi Hang Seng 1 százalék felettti mínuszban tartózkodik, míg a Shanghai Composite 0,4 százalékkal megy lejjebb. A kínai kiskereskedelmi forgalom a vártnak megfelelő mértékben növekedett áprilisban, 12,8 százalékkal, míg az ipari termelés 9,3 százalékkal növekedett a várt 9,4 százalék helyett. A várakozásoknál kissé rosszabb adatokra hirtelen esés következett, de azóta vissza is korrigált a sanghaji börze, és a többi vezető ázsiai parkett is.

Forrás: [origo]

A japán tőzsde már járt 1,5 százalék feletti pluszban is, amivel 2008 januárja óta nem látott szintekig jutott, jelenleg 1,1 százalékkal emelkedik. Miután pénteken a japán jen áttörte a dollárral szemben a 100-as szintet, ma tovább tart a szigetország devizájának gyengülése, már járt 102 felett is a jegyzés, jelenleg 101,7-nél mozog.

Az USD/YPN árfolyama

Forrás: [origo]

Emellett a japán részvények emelkedését az is fűtötte, hogy a Nikkei újságja arról számolt be, hogy a nem-pénzügyi szektor vállalatai a 2014 márciusában végződő jelenlegi pénzügyi évre akár 20 százalékos profitnövekedésről is beszámolhatnak majd.

Nem volt megállás Amerikában

Emelkedéssel zárták a múlt hetet az amerikai indexek, amelyek ezzel már harmadik hetüket tudták pluszban zárni. Az S&P 500 már 1630 pont felett tartózkodik, míg a Dow Jones 15100 pont felett, soha nem látott magasságokban.

Forrás: [origo]

Jeffrey Saut a Raymond James & Associates vezető elemzője úgy nyilatkozott, hogy szerinte nagyon rövid távon jöhet egy kisebb korrekció, azonban a kisebb gyengeség után újabb csúcsok következhetnek, és az S&P 500 akár 1700-ig is menetelhet.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A S&P 500 szektorai közül 8 tudott emelkedni, amit az egészségügy vezetett 1 százaék feletti pluszával, míg a nyersanyag és az energia szektor csökkenéssel zárt.

Forrás: [origo]

A Dell csaknem 1 százalékos emelkedéssel zárta a napot, azok után, hogy Carl Icahn és a Southeastern Management újabb felvásárlási ajánlatot adott a cégre.

29 százalékkal esett vissza a KFC-ket üzemeltető Yum! Brands legalább 12 hónapja nyitva lévő üzleteinek forgalma Kínában, szemben a konszenzusban szereplő 27 százalékos csökkenéssel. A csoporton belül a KFC eladásai 36 százalékos visszaesést mutattak, mely elemzők szerint főleg a madárinfluenza kedvezőtlen hatásának következménye.

Már közel 10 milliárd dollárra értékelik a Twittert, ezúttal a GSV Capital május 8-i tájékoztatójából derül ki, hogy részvényenként 18,5 dollárra, azaz összesen nagyjából 10 milliárd dollárra értékeli a céget. A Twittert korábban a BlackRock 9 milliárd, a DST Global pedig 8 milliárd dollárra taksálta, amikor részesedést szereztek a társaságban. Nem olyan régen röppentek fel olyan hírek, hogy a közösségi médiacég akár a tőzsdére is mehet.