Borús hangulat Európában, felülteljesít a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
Nem tudja eldönteni merre menyjen a hazai tőzsde, a BUX ide-oda ingázik a pozitív és a negatív tartomány között. Jelenleg éppen kisebb pluszban tartózkodik. A forint a délelőtt folyamán egészen a 294-es szintig gyengült az euróval szemben, onnan azonban visszakorrigált valamelyest.Nyugat-Európában lefelé mennek a tőzsdék, legnagyobb mértékben a spanyol és az olasz index esik. A befektetők a múlt heti nagyobb emelkedések profitjait realizálhatják, hiszen múlt héten több vezető index is öt éves csúcsokra jutott.A határidős indexek alapján a tengerentúlon is csökkenéssel kezdhetik a hetet a parkettek. Fél háromkor jelenik majd meg az áprilisi kiskereskedelmi forgalom alakulása, ami még megmozgathatja majd a piacokat.
Vágólapra másolva!

Továbbra is billeg a BUX

A kezdeti csökkenés után nap közepére minimális pluszba váltott a hazai börze, ezzel a teljesítményével a BUX felülteljesít mind a régióban, mind pedig Európában. A forgalom azonban nem túl acélos a hétfői napon, eddig 1,5 milliárd forintos, amivel elmarad az idei átlagtól.

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül az OTP kicsit emelkedik, míg a Mol csökken a holnap megjelenő negyedéves gyorsjelentésük előtt. De mindkét részvény csak minimális elmozdulásban van. A Magyar Telekom 0,6 százalékkal erősödik, ezzel a legjobban teljesítő nagy papír a BÉT-en. Az Egis-nek is jól megy hiszen 1 százalékkal emelkedik, ellenben a Richter a negatív tartományban mozog.

Forrás: [origo]

A Mol idén 35-40 milliárd forintot költ majd magyarországi kutatásokra és termelő mezők fejlesztésére, hogy a kitermelés 8-9 százalékos éves csökkenését 5 százalékra szorítsák. A vállalat számára a kitermelés növekedését a kurdisztáni projekt jelentheti, ahol jövőre már termelő mezőkről szeretne beszámolni a Mol.

Az E-Star igazgatóságának egyöntetű döntése értelmében a társaság tőkeemelését (részvény-hitel konverzió) követően visszavásárolja a kapcsolt vállalkozásaitól részvényeit, méghozzá 366 forintos áron. A hír nem számít újdonságnak, mivel már korábban is volt erről szó. Az E-Star részvényei egyelőre előző kereskedési napi záróárukon állnak.

Érintette a 294-es szintet a forint euróval szembeni árfolyama, reggel még 293 közelében kezdte a napot a hazai deviza, de komoly gyengülésről nem lehet beszámolni, hiszen pénteken is ebben a sávban ingadozott a jegyzés. Azóta pedig már vissza is fordult, jelenleg 293,7-nél jár. A dollár/forint keresztárfolyam 226,5-nél, míg a svájci frank 236,7-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Lefelé veszik az irányt a piacok Európában

Európában a vegyes kezdés után már minden vezető nyugat-európai index mínuszban van. A csökkenést a spanyol és az olasz börze vezeti. A befektetők megpihenhetnek miután múlt héten több indexet is 5 éves csúcsra repítettek. Emellett a megjelenő kínai makroadatok sem segítettek a piacoknak. A világ legnépesebb országában az ipari termelés csak 9,3 százalékkal nőtt a várt 9,4 százalékhoz képest.

Forrás: [origo]

Ma délután 3-kor találkoznak az európai pénzügyminiszterek Brüsszelben, ahol a spanyolországi és ciprusi válságkezelő programokat vizsgálják felül.

A hangulatot befolyásolhatja majd a délután fél háromkor megjelenő amerikai kiskereskedelmi adat is. Az elemzők 0,2 százalékos csökkenést várnak áprilisra vonatkozóan, a márciusi 0,4 százalékos szűkülés után.

A Commerzbank részvényei 4 százalékkal zuhannak, miután a Handelsblatt német napilap arról számolt be, hogy a bank új részvényeket fog kibocsátani ezen a héten, méghozzá akár 35 százalékos diszkonttal. A pénzintézettől nem kívánták kommentálni az értesülést, de arra visszautaltak, hogy év elején bejelentette a Commerzbank, hogy tőkeemelésre készül.

A Commerzbank árfolyama (Frankfurt)

Forrás: [origo]

A brit Standard Chartered hitelintézetnek sem megy jól ma, már közel 5 százalékkal esik az árfolyama, miután Carson Block a Muddy Waters elemzőcég vezetője úgy nyilatkozott egy Las Vegas-i konferencián, hogy a bank hitelállománya meglehetősen kockázatos, ezért ő az árfolyam esését várja.

A bányacégek részvényei is esnek, valószínűleg a kínai növekedési aggodalmak újbóli kiújulása miatt. A Rio Tinto a londoni kereskedésben 1 százalékkal, az Anglo American 1,4 százalékkal, míga BHP Billiton 0,5 százalékkal csökken.

A határidős indexek alapján 0,3-0,5 százalékos mínuszban nyithatnak az amerikai tőzsdék. Ma délután érkezik az áprilisi kiskereskedelmi forgalom alakulása, amiben az elemzők csökkenést várnak.