Vágólapra másolva!
Kisebb mozgás van csak a magyar tőzsdén, nem látszik egyelőre határozott irány. A nagy papírok közül az OTP minimális mínuszban van, és a Mol csökkenéssel kezdte a hetet. Mindkét magyar blue-chip holnap teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését. A forint sem mutat nagy elmozdulást, az euróval szemben 293-nál mozog a hazai deviza.Nyugat-Európában egyelőre vegyes a kép, fontosabb makroadat hiányában egyelőre eseménytelenül folyik a kereskedés. A héten több adat is napvilágot lát majd, amelyek irányt adhatnak majd a piacoknak.Olvassa el reggeli ázsiai és maerikai piaci összefoglalónak is: Megállíthatatlan a japán tőzsde
Vágólapra másolva!

Álmosan kezdődik a hét a BÉT-en

A negatív tartományban kezdte a hetet a magyar parkett. A BUX egyelőre kisebb mínuszban van, ezzel a régióban inkább az alulteljesítők sorát erősíti, ahol a cseh parkett a vezető 0,2 százalékos emelkedésével.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül az OTP minimális mínuszban van, míg a Mol is kissé csökken a reggeli kereskedésben. Mindkét nagy magyar vállalat holnap teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését. A Magyar Telekom 0,9 százalékkal erősödik, és a két gyógyszercég is emelkedéssel kezdett.

Forrás: [origo]

A magyar mezők kitermelésének csökkenését szeretné megfékezni a Mol az idei évre tervezett beruházásaival. A vállalat idén 35-40 milliárd forintot költ majd a Mol magyarországi kutatásokra és termelő mezők fejlesztésére, hogy a kitermelés 8-9 százalékos éves csökkenését 5 százalékra szorítsák. Magyarországon gazdag lelőhelyek találhatók azonban azokat csak igen drágán lehet kitermelni, de ha fejlődik a technológia néhány éven belül akár gazdaságosan ki lehet majd termelni azokat. A jövőben azonban a kitermelésen belül az arány inkább a nemzetközi területek felé fog tolódni.

A jövő évi hiány döntheti el, hogy kikerül-e hazánk a túlzottdeficit-eljárás alól - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTV-ben. Véleménye szerint az idei költségvetési hiánnyal nem lehet gond, minimális intézkedéssel 3 százalék alatt lehet tartani.

Megtörténtek az első fontosabb egyeztetések a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség között - mondta el Orbán Gábor államtitkár az MTI-nek. Ennek eredményeképp elképzelhető, hogy a pénzintézetek a hitelezési aktivitásuk alapján visszatérítést kaphatnának a bankadóból.

A 293-as szint alatt ingadozik a reggeli órákban a forint az euró ellenében, azután, hogy péntek délután 293 közeléből 294 fölé gyengült a hazai deviza. A dollár/forint jegyzés 226,4-nél, míg a svájci frankkal szembeni keresztárfolyam 236,4-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Vegyesen nyitott Európa

Egyelőre nincs határozott irány a nyugat-európai tőzsdéken, és mivel a kontinensről ma nem érkezik fontos makroadat a vállalati hírek mozgathatják a parketteket. A héten azonban több lényeges információ is napvilágot lát majd. Úgy tűnik a jó japán hangulat nem ragadt át az öreg kontinensre, egyelőre az olasz parkett halad az élen, de a milánói index is csak 0,2 százalékkal emelkedik, de a legtöbb parkett csak minimális elmozdulást mutat.

Forrás: [origo]

Csökkenti a BP a Líbiában működő egységében dolgozók számát, miután a nem líbiai alkalmazottjait inkább máshol foglalkoztatja a cég, a politikai kockázatok miatt.

Számos hedge fund fordít egyre nagyobb figyelmet Görögországra, és vesznek fel ott fontos pozíciókat, az ország talpra állásából való nagy profitban reménykedve. A Farallon, a York Capital, a QVT és a Dromeus is a nagy hedge fundok között vannak, akik például az Alpha Bank 550 millió eurós részvénykibocsátásában is részt vesznek.