Texasból kaphatnak gázt a britek

2013.05.11. 14:50
Az Exxon Mobil és a Qatar Petroleum megállapodást kötött arról, hogy Nagy-Britanniába szállítsanak gázt Texasból. Március végén arról számoltunk be, hogy a brit Centrica egy amerikai cégtől vásárol évi 1,75 millió tonna cseppfolyós földgáz a következő 20 évben, amivel 2 millió háztartást láthatnak el a nyersanyaggal.

Megállapodást kötött az Exxon Mobil és a Qatar Petroleum arról, hogy a tervek szerint Nagy-Britanniába szállítsanak Texasból hajókon keresztül földgázt. Az Exxon tulajdonában lévő Golden Pass terminál ugyan még nem rendelkezik exportengedélyekkel, de már korábban beadták a kérvényeket a hatóságokhoz.

Az előzetes megállapodás még nem részletezi, hogy pontosan mekkora mennyiségű földgáz exportálásáról van szó. A texasi egység kapacitása 15,6 millió tonna földgáz kivitelére lesz képes, ami nagyjából akkora, mint a Cheniere Energy Sabine Pass nevű üzeme. Utóbbi a 2015-ben kezdheti meg szállítani a földgázt Amerikából.

Összesen eddig 26 kérvényt adtak be az USA-ban ahhoz, hogy exportálhassák a szénhidrogént a vállalatok, de a sorrendben csak a 13-ik az Exxon Mobil üzeme.

A következő engedélyt a Financial Times információi szerint a Freeport LNG projekt kaphatja meg, mely szintén Texasban található. Az egység 13,2 millió tonna LNG kivitelére lesz alkalmas a tervek szerint.

Az amerikai hatóságok nincsenek egyszerű helyzetben az engedélyek kiadásával, mivel számos társaság lobbizik az ellen, hogy nagy mennyiségben vigyék ki az USA-ból a nyersanyagot. Hiszen ez a hazai (amerikai) árakra is felhajtólag hathat, aminek sok vegyipari cég nem örülne, mivel most az olcsó földgáz miatt komoly versenyelőnyben vannak. Érdemes megjegyezni azonban, hogy nemrég beszélt Barack Obama amerikai elnök a földgáz kiviteléről, melyet ő is támogatna.

Mint arról az Investor.hu oldalon is beszámoltunk, március végén a brit Centrica kötött megállapodást a Cheniere Energy-vel évi 1,75 millió tonnányi cseppfolyós földgáz (LNG) megvásárlásáról. A következő 20 évben így 2 millió háztartást láthatnak el földgázzal Nagy-Britanniában. A szigetország meghatározó vevőnek számít az LNG piacán és többnyire Katarból vásárolják meg a nyersanyagot.

Földgáz havi grafikon (dollár/mmbtu)

Forrás: [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK