Vágólapra másolva!
Áttörte a lélektaninak számító 100-as szintet a japán jen dollárral szembeni árfolyama, részben ennek köszönhetően valósággal szárnyal a szigetország részvényindexe, a Nikkei, mely újabb öt éves csúcsot ütött. Ázsiában ezen túl inkább felemás teljesítményeket lehet látni, a dél-koreai Kospi korrigálni kezdte tegnapi nagyobb menetelését, az ausztrál mutató viszont szintén öt éve nem látott magasságokig jutott. Amerikában viszont megtorpant az indexek emelkedése, mindhárom főbb mutató kisebb mínuszban fejezte be a kereskedéést, azonban annyi erő még volt bennük, hogy előtte új történelmi csúcsra küzdjék magukat. Európában a tegnapi záróértékek közelében kezdődhet a kereskedés a határidős indexek alapján, mivel a befektetők kivárhantak a mai G7-es csúcstalálkozó előtt.
Vágólapra másolva!

Korrigál a Kospi

Felemás teljesítményeket lehet ma látni az ázsiai tőzsdéken, ahol a dél-koreai Kospi korrigálni kezdte tegnapi nagyobb kiugrását, és több mint másfél százalékos esésével sereghajtónak számít a régióban. A csütörtöki nagyobb menetelésben az is szerepet játszott, hogy váratlanul 25 bázispontos kamatvágást hajtott végre a dél-koreai jegybank, és a 2,75 százalékon álló rátát 2,5 százalékra vágta.

A Kospival ellentétben viszont valósággal szárnyal a japán Nikkei, melyet a továbbra is gyengélkedő jen is segíthet. A japán fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama már a 100-as szintet is áttörte, amire utoljára négy éve volt példa. A gyengülő deviza pedig pozitívan hat az exportáló cégek árbevételére, ami a részvényeiket is felfelé repíti. Az index komponensei közül kiemelkedő teljesítményt nyújt a Trend Micro 16 százalékos ugrásával, miután a cég vártnál nagyobb profitbővülésről számolt be gyorsjelentésében. Ezeknek köszönhetően a részvényindex újabb csúcsot ütött, és 2008 januárja óta nem látott magasságokba került.

Forrás: [origo]

Az ausztrál S&P/ASX 200 is jól teljesít, és kisebb emelkedés után öt éves csúcson mozog. Kínában a Shanghai Composite szintén enyhébb elmozdulásra képes, míg a hongkongi Hang Seng 0,2 százalékos mínuszt szedett össze.

Forrás: [origo]

Kilőtt a Tesla

Kisebb pihenőt tartottak tegnap az amerikai részvényindexek, melyek enyhe mínuszban fejezték be a kereskedést. Ezzel megtört a héten látott nyerőszéria, az S&P 500 sorozatban öt napon zárt pluszban ezelőtt. Viszont csütörtökön is volt olyan időszak, amikor a mutatók emelkedni tudtak, így az S&P 500 és a Dow Jones újabb történelmi csúcsot állítottak be, mielőtt mínuszba fordultak volna.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A jó hangulat annak ellenére nem tudott kitartani az amerikai tőzsdéken, hogy a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma öt éves mélypontra esett.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szinte kivétel nélkül a negatív tartományban zártak, a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó társaságok, valamint az egészségügyi vállalatok viszont minimálisan emelkedni tudtak. A szolgáltató szektort az Amazon fél százalékos erősödése próbálta segíteni, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a vállalat 3D-s okostelefon fejlesztését tervezi.

A Facebook 0,3 százalékot gyengült annak ellenére, hogy a közösségi oldal a műholdas navigációs rendszert fejlesztő izraeli Waze-t kebelezheti be 1 milliárd dollárért a Calcalist üzleti napilap szerint.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folytatódott tegnap, melynek során az Nvidia a vártnál jobb számokat tett közzé. A társaság 13 centes egy részvényre jutó profitot ért el az első negyedévben a várt 10 cent helyett, míg a cég árbevétele 954,7 millió dollárra nőtt az előzetesen prognosztizált 940,6 millió dollárral szemben. A kedvező hírekre 2 százalékot ugrott a részvény zárás után.

A Tesla részvényei valósággal szárnyra kaptak tegnap az első negyedéves eredmények közzététele után. A papírok közel 25 százalékot meneteltek, mivel a cég története során először tudott nyereséges negyedévről beszámolni. A cég profitja ráadásul minden várakozást felülmúlt, elsősorban a vállalat zászlóshajójának tekintett S Modellek vártnál nagyobb sikere miatt.

Fontosabb makroadat ma sem fog napvilágot látni, a befektetők viszont Ben Bernanke, a Fed elnökének mai beszédére figyelhetnek, aki egy konferencián fog felszólalni. Ezen kívül a gyorsjelentési szezon az ArcelorMittal és a GoldFields számaival folytatódik.