Vágólapra másolva!
Miután Orbán Viktor felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy dolgozzon ki egy kiigazító csomagot, Varga Mihály arról beszélt, hogy a tranzakciós adót növelhetik.
Vágólapra másolva!

A tranzakciós adó emelésével kerülhet ki Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír Televíziónak azt mondta: az illetékből kevesebb bevétel folyt be az államkasszába, mint amennyit vártak.

A javaslatokat akár már ezen a héten is eljuttathatja a kormány az Európai Uniónak - mondta Varga Mihály

A Népszabadság értesülése szerint emelkedhet a készpénzfelvétel tranzakciós illetéke, információjuk szerint a mai 3 ezrelékről 6 ezrelékre nőhet a teher. Az átutalásoknál alkalmazott 2 ezrelékes mérték pedig 3-4 ezrelékre emelkedne. A kormány szerint ezzel lehet kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól.

A kormány gazdaság- és társadalompolitikájával összeegyeztethető és egyben az Európai Unió számára is elfogadható lépések kidolgozására kérte fel csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert annak érdekében, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól - közölte a kormányszóvivő csütörtökön.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a kormánypárt elnökségének rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz elnöksége arra kérte a kormányt, hogy az uniós tárgyalások során ne engedjen a brüsszeli nyomásnak. Szerinte az Európai Unió visszaél a hatalmával. A megbeszélésen rögzítették azokat a területeket, amelyek módosításába vagy visszavonásába semmiképpen nem egyezik bele a magyar kabinet.

Varga Mihály néhány nappal ezelőtt, amikor az Európai Bizottság (EB) közzétette a tavaszi előrejelzését, még azt nyilatkozta, hogy nincs szükség megszorító intézkedésekre a 3 százalék alatti hiánycél tartására. Ezt annak ellenére így vélte, hogy az EB elemzése idénre és jövőre is akkora költségvetési hiányt mutatott, amely nem elegendő a Magyarország ellen folyó uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez.

A miniszter vitatta az uniós kalkuláció helyességét, pedig valóban van olyan tétel, amely komoly elmaradást mutat a várt bevételekhez képest. Ilyen például a tranzakciós adó, amellyel kapcsolatban a legfrissebb konvergenciaprogram bemutatásakor maga Varga Mihály is elismerte, hogy úgy 80 milliárd forinttal kevesebb bevételre tehet szert az állam a költségvetésbe beírt 301 milliárdnál.

Pár napja ezért azt írtuk, hogy a kormánynak június közepéig erre az évre 30, jövő évre 120 milliárdos hiánycsökkentő intézkedést kellene bejelentenie, ha be akarja biztosítani a költségvetésbe betervezett pénzügyi tranzakciós illetéket és azt, hogy a hiány a kritikus szint alá csökkenjen.

Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa egyébként nem zárta ki, hogy Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. Mint mondta, ehhez az szükséges, hogy a kormány további intézkedéseket tegyen, hogy a hiány a háromszázalékos küszöbérték alatt maradjon.