Összeolvad a Libri és a Shopline

Vágólapra másolva!
Az új cég többségi tulajdonosa a Libri lesz. Egy cégbe kerül a Bookline és a Libri könybesboltlánc, illetve a Port.hu és a Fidelio programmagazin is.
Vágólapra másolva!

Közös cégcsoportba kerül a Libri és a Bookline weboldalt üzemeltető Shopline. Mai közösen tartott sajtótájékoztatójukon a két vállalatcsoport képviselői bejelentették a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Shopline-webáruház Nyrt. cégcsoportjainak összevonását.

A most elindított jogi lépéssorozat eredményeként a nyilvános részvénytársaság tulajdonosi körében a Libri tulajdonosa kerül többségbe, valamint a jelenlegi Shopline 100 százalékban felvásárolja a Librit. A társaság továbbra is tőzsdén marad, a kisrészvényesek számára a jövőbeli többségi tulajdonos nyilvános vételi ajánlatot tesz. A tranzakció megvalósulásához a versenyhivatal engedélye szükséges.

A ma aláírt megállapodás értelmében - amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal az összetett tranzakciót jóváhagyja - a Shopline-webáruház Nyrt. tulajdonosi köre megváltozik, és ezzel párhuzamosan a legnagyobb hazai könyves webáruházat, a Bookline-t üzemeltető Shopline felvásárolja a Libri bolthálózatot és az azonos nevű internetes áruházat működtető társaság üzletrészeinek 100 százalékát. A részvények 67,70%-át a Libri-tulajdonos SQ Invest szerzi meg, a Shopline jelenlegi többségi tulajdonosa, a Közép-európai Kiadó és Média Zrt. (CEMP) pedig a részvények 27,31%-át tartja meg. A Shopline-webáruház Nyrt. továbbra is a tőzsdén marad, a két nagytulajdonos részvénypakettje mellett fennmaradó részvényeket kisbefektetők birtokolják majd.

Az új cégcsoport szerteágazó leányvállalati struktúrával rendelkezik majd, érdekeltségi körébe tartozik többek között a Port.hu és a Fidelio internetes oldalakat, a Fidelio és Bóbita programmagazinokat, valamint több márkamagazint is kiadó Libri Média Kft., a több jelentős kiadót magába foglaló Libri Könyvkiadó Kft. többségi részesedése, valamint a hazai e-könyv piac legnagyobb szereplője, az eKönyv Magyarország Kft. 50%-os üzletrésze is.

A menedzsment tájékoztatása szerint a két anyacég együttműködése már az idén megkezdődik, egy rövid átvilágítást követően egységes működési és irányítási modell alakul majd ki.

Az SQ Invest befektetési szolgáltatója a nyilvános vételi ajánlatot 2013. május 15-én nyújtja majd be a pénzügyi felügyelethez. A nyilvános vételi ajánlattal párhuzamosan az érintett felek kérelmet nyújtanak be a Gazdasági Versenyhivatalhoz az összetett tranzakció jóváhagyására. A tranzakció megvalósulása a GVH előzetes engedélyéhez kötött.