Két hónapos csúcson a szója

Vágólapra másolva!
Enyhe emelkedéssel zárták a vezető árupiaci indexek a tegnapi kereskedést. Az erősödő dollár és sokáig jó hangulatban zajló részvénypiaci kereskedés közül ez utóbbi volt nagyobb hatással a szektorra. A korábbi napok heves ingadozásai után csendesebb hangulat volt jellemző a nyersanyagok piacára, WTI és a Brent nyersolaj ellentétes irányú utat járt be, a szója viszont két hónapos csúcsára erősödött.
Vágólapra másolva!

Ellentétesen mozdult el a két vezető olajfajta árfolyama a csütörtöki kereskedésben, a brent enyhén felfelé, míg a WTI crude hasonló mértékben lefelé kúszott. Ennek köszönhetően a különbözet ismét 8 dollár fölé került a brent javára. Az elmozdulások amplitúdója itt is jelentősen csendesedett, a brent árfolyama például egész szűk sávba szorult be az elmúlt három napban.

Brent nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Az arany árfolyama ismét visszacsúszott a második hete épített 40 dolláros ársáv alsó felére. Fontos szint lesz a kétszer támaszként szolgáló 1440 dollár körüli szint, ha ez elbukik ismét likvidálási hullám indulhat a termékben. 3 százalékkal ugrott viszont a palládium árfolyama, mivel a dél-afrikai bányászok szakszervezetei és a tulajdonosok között nem született megállapodás a béremelések ügyében. A platina csak 2 dollárt izmosodott, de árelőnye az aranyhoz képest már több mint 50 dollár.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Enyhe korrekció zajlott le a szerdán háromhetes csúcsot elérő réz piacán, ahogy a többi ipari fém esetében is a lefelé volt a jellemző irány.

A szója és a kakaó kéthónapos csúcsára ért, míg a mezőgazdasági termékek piacát a kivárás jellemezte, mivel az USDA pénteken tesz közzé újabb adatokat a gabonapiac várható kereslet-kínálati viszonyairól. Így ma már nagyobb elmozdulások valószínűsíthetőek.

Szója árfolyama

Forrás: [origo]