Vágólapra másolva!
Kissé idegesek lehetnek a hazai befektetők Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter délelőtt 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatója előtt, melyen új kiigazító csomagot jelenthetnek be annak érdekében, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. A legvalószínűbb lépés a tranzakciós illeték emelése lehet, melyre az OTP részvényei nagyobb mínuszt szedtek össze, ami lefelé húzza a magyar részvényindexet is. A BUX emiatt az egyik leggyengébben teljesítő mutatónak számít Európában, ahol jó hangulat uralkodik, és a részvényindexek erősödni tudnak.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Zsákolják a japán papírokat, csúcson a Nikkei
Vágólapra másolva!

Nagyobb mínuszban az OTP

Lefelé indult el nyitás után a magyar részvényindex, melyben az játszhat szerepet, hogy a befektetők nyugtalanok lehetnek Varga Mihály 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatója előtt, melyen a nemzetgazdasági miniszter új kiigazító csomagot jelenthet be. Az intézkedésekre azért van szükség, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, a magyar kormány ugyanis ezt mindenképpen el szeretné érni, ezért Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön felkérte Varga Mihályt hogy a kormány és az Európai Unió számára is elfogadható lépéseket dolgozzon ki.

A BUX egyértelműen emiatt gyengülhet, mivel 0,4 százalékos mínuszával messze alulteljesíti régiós társait, ahol jó hangulat uralkodik, és a tőzsdemutatók emelkedni tudnak.

Forrás: [origo]

A hírek szerint a legvalószínűbb lépés a tranzakciós illeték emelése lehet, melyre az OTP részvényei már gyengülni is kezdtek, mivel az illeték növekedése újabb teher lehet a bank számára. A bankpapír már közel másfél százalékot esett, amivel a BUX-ot is lefelé húzza. A bankpapír emelkedését az is gátolhatja, hogy az utóbbi napok jó teljesítménye után fontos szinthez érkezett, és a 4900 forint környékén húzódó ellenállás áttöréséhez nagyobb lendületre lenne szüksége.

OTP árfolyama

Forrás: [origo]

Csányi Sándor, a pénzintézet vezérigazgatója az Origo.hu-nak adott nyilatkozatában elmondta, a vállalat egyaránt érdeklődik hazai és külföldi eladó bankok iránt. A cég azonban tartózkodna a kisebb méretű pénzintézetek felvásárlásától, inkább 5-6 százalékos paici részesedéssel rendelkező célpontokban gondolkozik Horvátországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában is, de akár a szlovén piacra is belépnének. Csányi elmondása szerint régión kívüli akvizíciókban is gondolkodnak, ahol még nagyobb részesedéssel rendelkező bankot is vennének.

A többi főbb papír közül a Mol 0,5 százalékos mínuszban forog, a Magyar Telekom korrigálja tegnapi menetelését, és 0,3 százalékot gyengült. A telekompapír esésében az is szerepet játszhat, hogy a cég befektetői szintén nyugtalanok lehetnek a közelgő Varga-csomag miatt, mivel az utóbbi időben a társaság szintén nagyobb terheket kapott a nyakába a régebbi Matolcsy-csomagok bejelentése után.

A Richter viszont 0,3 százalékot tud erősödni, miután tegnap nagyobbat gyengültek annak ellenére, hogy a vállalat gyorsjelentése a vártnál jobban sikerült.

A másik gyógyszergyártó, az Egis 0,8 százalékos mmínuszt szedett össze, miután már a 240 forintos osztalékszelvény nélkül forog. Az előző évekhez képesti kétszeres osztalék kifizetésére május 22-től kerül majd sor, mely a jelenlegi árfolyam mellett 1,3 százalékos osztalékhozamot jelent.

Forrás: [origo]

A forint továbbra is jó formában van az euróval szemben, bár kissé eltávolodott két és félhavi csúcsától. Az euró/forint árfolyama 293,2 körül található, a többi főbb devizával szemben viszont gyengült a hazai fizetőeszköz, a dollár/forint jegyzése 225-nél, a svájci franké pedig 237-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

További hír, hogy üdvözölte az MNB és a PSZÁF összeolvasztásának tervét a felügyelet elnöke, Szász Károly. A vezető egy tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a jó működéshez jól elkülönített és átlátható funkciókra van szükség.

Menetel az ArcelorMittal

Európában átmenetinek bizonyult a tegnapi megtorpanás a tőzsdéken, a részvényindexek ma újra emelkedni tudnak. A befektetők fókuszába ma vélhetően a G7-es, kétnapos csúcstalálkozó kerül, melyen az érintettek többek között a jegybankok gazdasági növekedést ösztönző laza monetáris politikájának kérdését is megvitatják.

Wolfgang Schaeuble, a német pénzügyminiszter szerint akár enyhíthetik is a megszorítások politikáját az európai kormányok, a növekedés beindítása ugyanis egyre nagyobb nyomást helyez a régióra. Mivel korábban a megszorítások abszolút prioritást élveztek a régióban, ezért komoly váltást jelenthet a megszorítások jelentős mértékű enyhítése.

Forrás: [origo]

Jól sikerült az ArcelorMittal első negyedéves gyorsjelentése, az EBITDA ugyan a tavalyi 2,12 milliárdos értékről 1,57 milliárdra csökkent, az 1,32 milliárd dollárt váró Bloomberg elemzői konszenzust azonban ezzel is sikerült túlszárnyalni. További pozitívum, hogy a menedzsment a jelenlegi (második) negyedévre még ennél is jobb eredményeket vár. Ennek köszönhetően a cég részvényei már 6 százalékot meneteltek.

Eladja 12 százalékos részesedéscsomagjától az Eni olasz olajtársaság,melyet a Snam-ban jelenleg birtokol. A vállalat bevétele vélhetően 1,5 milliárd euró lenne a részvények értékesítéséből. A papírok 0,8 százalékot erősödtek.