Vágólapra másolva!
Carl Icahn milliárdos befektető és a Southeastern Asset Management közösen kívánja megakadályozni, hogy Michael Dellék felvásárolják a világ egyik legnagyobb számítógépgyártóját, a Dellt. Ha a részvényesek Icahnék friss ajánlatát választják, akkor továbbra is tulajdonosok maradhatnak, azaz a jövőben is részesedhetnének a számítógépgyártó teljesítményéből. Korábban azonban éppen a kedvezőtlen kilátások miatt szállt ki a felvásárlási csatából a Blackstone.
Vágólapra másolva!

Újabb ajánlat érkezett a Dellre, mégpedig Carl Icahn milliárdostól és a Southeastern Asset Managementtől közösen, akik Michael Dell és a Silver Lake kockázati tőketársaság által januárban felkínált 24,4 milliárd dolláros összeggel kívánnak így versenyezni. Icahnék ajánlata szerint a jelenlegi részvényesek továbbra is tulajdonosai maradhatnának a Dellnek. Két választási lehetőség közül választhatnak a tulajok: egyrészt megtartják a jelenlegi papírjaikat, amihez 12 dollárnyi készpénzt kapnának, vagy a részvények megtartása mellett a készpénz helyett, azzal egyenértékű újabb részvényeket (darabonként 1,65 dollár fejében) kapnának cserébe - írja a Bloomberg.

A Dell menedzsmentjének tegnap eljuttatott levelükben kifejtették, hogy a friss ajánlattal egy lehetőséget kínálnak a részvényeseknek, hogy részesüljenek a számítógépgyártó jövőbeli teljesítményéből. Véleményük szerint javaslatuk sokkal kedvezőbb, mint Michael Dell és a Silver Lake közös ajánlata, amely túlságosan alábecsüli a vállalatot.

Tulajdonképpen nem számít meglepetésnek az új ajánlat, hiszen Carl Icahn már korábban is tervezte, hogy megveszi a Dell 58 százalékát, részvényenként 15 dollár fejében. A számítógépgyártó egyik legnagyobb részvényese, a Southeastern Asset Management pedig az az alapító ajánlatának legnagyobb ellenzője volt, az alapkezelő mintegy 24 dollárt szeretett volna kicsikarni.

Megéri tulajdonosnak maradni?

A befektetőkben jogosan merül fel az a kérdés, hogy tényleg megéri-e tulajdonosnak maradni a Dellben, és "profitálni" a jövőbeli teljesítményből. Ennek alapja, hogy egy korábbi kérő, a Blackstone kockázati tőketársaság már meggondolta magát és mégsem kívánja felvásárolni a számítógépgyártót. A MarketWatch értesülései szerint a Blackstone azért gondolta meg magát, mert aggódik a gyenge iparág környezet miatt. A PC piac ugyanis nincs egyszerű helyzetben, 2013 első negyedévében 14 százalékot zuhant a számítógép eladások száma a világban.

A Dell árfolyama jelenleg a 13,65 dolláros ajánlat alatt található 13,32 dollárnál, ami azonban még így is 31 százalékos emelkdésnek felel meg az év eleje óta.

A Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Az ügy legfontosabb állomásai:

  • Január közepén terjedt el a hír, miszerint a Dell alapítója, elnök-vezérigazgatója a cég tőzsdei kivezetését fontolgatja
  • A kivásárlásban Michael Dell mellett a Silver Lake nevű kockázati tőke társaság vesz részt, a finanszírozók között több nagy bank mellett a Microsoft is feltűnt 2 milliárd dollárral
  • Az első hírek januárban 13-16 dolláros ajánlati árról szóltak, a tényleges ár végül 13,65 dollár lett
  • Az ajánlat 24,4 milliárd dollárra értékeli a vállalatot, ami nagyjából 25 százalékkal magasabb, mint a pletyka elterjedése előtti piaci árfolyam
  • Az értékeltség nem túl magas még az ajánlati árral számolva is, de ezzel együtt sem valószínű a jelen pillanatban, hogy megemelt ajánlatra kerülne sor
  • Március 22-én a Blackstone és Carl Icahn is kifejezte szándékát, hogy megvenné a céget
  • Április közepén a Blackstone meggondolja magát
  • Közös ajánlattal rukkol elő Carl Icahn és a Southeastern Asset Management