Csányi: az eladó szlovén bankokat is megvizsgálja az OTP

Vágólapra másolva!
Aktívan keresi az akvizíciós lehetőségeket az OTP, de Csányi Sándor nem erősítette meg az MKB átvilágításáról szóló pletykákat az Origónak adott interjúban. A hazai nagybank első embere szerint nagyobb piacokon, nagyobb részesedéssel bíró bankokat vesznek górcső alá, de megvizsgálják például a szlovén piacon adódó lehetőségeket is.
Vágólapra másolva!

Valóban érdeklődik az OTP eladó magyar bankok iránt, azonban az MKB átvilágításáról szóló pletykákat nem erősítette meg Csányi Sándor az interjúban. Az elmúlt évek hibájának nevezte az elnök, hogy kis piaci részesedéssel rendelkező bankokat vásároltak, hiszen ezek menedzselése sok időt visz el, miközben az eredményhez nem járulnak hozzá kellőképp. Ezért szeretné az OTP növelni piaci részesedését ott, ahol már most is jelen vannak. Szerbiában szívesebben vennének egy 5-6 százalékos piaci részesedésű bankot, ami igaz Horvátországra, Romániára és Szlovákiára is.

Új piacokat is keresnek, amik méretüknél fogva nagyobbak, és a kiszemelt bank részesedése is jelentősebb. Eladó szlovén bankokat is meg fognak vizsgálni, de a régiónál messzebbre is néz az OTP.

Csányi szerint az MNB növekedési hitelprogramja képes lesz majd segíteni a kisebb magyar cégeken. Teljesen természetes, hogy az MNB-nek vannak preferenciái, és nem az OTP méretű bankokat szeretné ellátni forrásokkal. Ezzel együtt is a program nyertese a kkv-k mellett az OTP lesz, hiszen neki vannak meg azok az infrastrukturális kapacitásai, amik a hitel kihelyezéséhez kellenek. A program növekedési boomot nem csinál majd, de ahogy azt a jegybank is jelezte, lehet még folytatása.

Az, hogy az árfolyamgátat a jogosultaknak relatíve kis százaléka veszi igénybe, a bank elnöke szerint annak lehet betudható, hogy a konstrukciót nehéz egyszerűen átadni az embereknek. Az önkormányzati adósságok konszolidációjával kapcsolatban folyó tárgyalásokról Csányi Sándor nem beszélt, azonban az egy hónapon belül lezáruló folyamatból az önkormányzatok jönnek majd ki a legjobban. Céges végtörlesztésre a bankelnök nem számít.

Az OTP részvények szempontjából a bank elnöke nem mondott olyan információkat, melyek érdemi piacbefolyásoló hatással bírnak. Az már eddig is ismert volt, hogy az OTP keresi az akvizíciós lehetőségeket, és bizonyos piacain növelné az alacsony piaci részesedését. Egy esetleges szlovén bankvásárlás tűnik új iránynak, amiről korábban nem igen lehetett hallani. Ez már csak azért is érdekesnek tűnhet, mert az elmúlt időszakban a lapokban folyamatosan a szlovén bankválságról lehetett olvasni.