Újabb gesztus a devizahiteleseknek

Vágólapra másolva!
A kormányzat csökkentené a devizaadósok ellen indult eljárásokban a végrehajtási díjat.
Vágólapra másolva!

Jelentősen módosítja a szaktárca a végrehajtási díjszabást, a végrehajtók a mostani 6-8 százalékos díjnak csupán a felét kérhetnék el, ha az adós ellen devizahitel-tartozás miatt indult végrehajtás - értesült a Magyar Nemzet. A lapot arról tájékoztatta Krejniker Miklós, a Magyar bírósági Végrehajtói Kamara elnöke, hogy a minisztérium a kamara javaslatait elfogadva változtatja meg a szabályokat.

A lényeges változtatások között említette meg, hogy a díj megállapításakor a jövőben csak azt az összeget vehetik majd figyelembe, amivel az ügyfél az eljárás indulásakor tartozott a banknak. Szerinte a változások összességében akár több százezer forinttal is mérsékelhetik az érintett banki adósok fizetési kötelezettségeit.

Az elnök szerint az idén megáll a végrehajtások számának évek óta tapasztalható növekedése. Tavaly mintegy 500 ezer végrehajtási eljárás kezdődött, az ügyek többsége fél millió forintnál kisebb tartozás behajtására. 2000-2500 ingatlant árvereztek el, ezek fele volt magánlakás. A kilakoltatások száma 250 körül mozgott.