Szokásosan visszafogott szavak a Richter vezetőjétől

Vágólapra másolva!
Bár a Richter vezérigazgatója a gyorsjelentést követő sajtóeseményen megerősítette az idei éves 3 százalékos, euróban számolt bevételi prognózisát, az üzemi eredményhányaddal kapcsolatban a legutóbbinál valamivel pesszimistább álláspontra helyezkedett a Bloomberg tudósítása szerint. Bogsch Erik 14 százalékos üzemi eredményhányadot jelzett most előre 2013-ra, míg korábban 14-15 százalékos szintet tartott elérhetőnek.  
Vágólapra másolva!

A marketing és K+F költségek elmúlt negyedévekben látott felfutása miatt a piaci szereplők egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vállalat fedezeti mutatóinak alakulására. Az üzemi eredményhányad az első negyedévben is kisebb csökkenést szenvedett el, azonban annak 18 százalékos értéke még így is kedvezőbb képet fest, mint ami a vezérigazgatói prognózis szerint az év későbbi részében ránk vár. Bogsch Erik ugyanis 14 százalékos üzemi eredményhányadot jelzett most előre, bár jobban belegondolva ez nem kell, hogy nagy meglepetést jelentsen a befektetők számára.

Ha ugyanis az első negyedévben a nagyságrendileg 15 millió dolláros mérföldkő fizetésektől megtisztítjuk az eredményszámokat, akkor 14 százalékos üzemi eredményhányad adódik, melyhez képest tehát nem vár változást a cég menedzsmentje (pozitív katalizátor az lehetne, ha újabb mérföldkőfizetést kapna a vállalat még idén, amire akkor van lehetőség, ha a cariprazine amerikai bejegyzése megtörténik). Korábban ráadásul már jelezték, hogy idén 14-15 százalékos lehet az üzemi eredményhányad, ami persze csak részben tudja feledtetni azt, hogy a legfrissebb prognózis sajnos a sáv alsó szélét jelöli meg. Nem tudjuk, hogy az új várakozások a Richter szokásosan konzervatív hozzáállásával magyarázhatóak-e, de ha erről van szó, akkor még akár kisebb pozitív meglepetés is kisülhet ebből az év hátralevő részében. Ennyire előreszaladni azonban egyelőre még korainak tűnik.

Forrás: [origo]

A bevételek idén euróban számolva 3 százalékkal emelkedhetnek, ahogy azt legutóbb is jelezte a vállalat. A magyar piacon az első negyedév kedvező változásának ellenére is 5 százalékos visszaeséssel számolnak az idei évben, de az ukrán 10 százalékos növekedési prognózisát is megerősítette a vállalat. Az orosz értékesítések tekintetében viszont pesszimistábbak lettek (a korábbi 5-10 százalék helyett 5 százalékos növekedéssel számolnak), amit az első negyedéves számok is megerősítenek.

Kínában 30-35 millió eurós bevételt érhetnek majd el az év egészében, vagyis a kezdeti 25 milliós várakozásokhoz képest dinamikusabban indul az ázsiai értékesítések felfuttatása.

Kedvező volt a gyorsjelentés fogadtatása, később azonban alábbhagyott az optimizmus

A hajnalban megjelenő gyorsjelentést kedvezően fogadták a befektetők, köszönhetően a várttól jóval magasabb profitnak. Ennek tudható be, hogy 1,5 százalékos emelkedéssel nyitott a gyógyszerpapír, ugyanakkor a lelkesedés ezt követően alábbhagyott, és már csak 0,4 százalésos pluszban található a Richter.

A Richter árfolyama

Forrás: [origo]