Vágólapra másolva!
Tegnap sem csökkent a befektetők vételi kedve az amerikai tőzsdéken, melynek következtében a főbb részvényindexek újabb történelmi csúcsot ütöttek. Az S&P 500 és a Dow Jones egyaránt újabb, soha nem látott magasságokig jutott, melyben a vártnál kedvezőbb vállalati gyorsjelentések is szerepet játszottak. Ennek ellenére Ázsiában kisebb korrekció kezdődött a piacokon, a befektetők az előrejelzettnél nem sokkal magasabb kínai infláció miatt is szomorkodhatnak. A dél-koreai index viszont erősödni tud, miután az ország jegybankja váratlanul kamatot vágott. Az európai tőzsdék folytathatják az emelkedéseket, a határidős indexek alapján minimális pluszokra lehet felkészülni nyitás után.
Vágólapra másolva!

Kamatvágás Dél-Koreában

Az amerikai tőzsdék újabb csúcsdöntései ellenére rosszabb hangulat uralkodik az ázsiai börzéken, ahol a főbb részvényindexek mínuszban mozognak. Ezzel kisebb korrekció kezdődhetett meg az elmúlt napok nagyobb emelkedései után, a japán Nikkei és az ausztrál S&P/ASX 200 index némileg lejjebb ereszkedett öt éves csúcsáról.

A borongósabb hangulatban az is szerepet játszhat, hogy 2,4 százalékot emelkedtek a fogyasztói árak április során Kínában, ami egy hajszálnyival magasabb a várt 2,3 százaléktól. A termelői árak viszont 2,6 százalékos csökkenést mutatnak a várt 2,3 százalékos visszaesés után. A vártnál nagyobb infláció pedig némileg korlátozhatja a kínai monetáris politika mozgásterét.

A dél-koreai Kospi viszont messze kiemelkedik társai közül 1,2 százalékos ugrásával, miután 25 bázispontos kamatvágást hajtott végre ma reggel a dél-koreai jegybank. A 2,75 százalékon álló rátát 2,5 százalékra vágták, ami meglepetésnek számít, hiszen a Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége nem számított kamatvágásra.

Az ausztrál indexet az sem tudja kirángatni a mínuszokból, hogy több mint 50 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma Ausztráliában áprilisban, ami lényegesen nagyobb bővülést jelent, mint a konszenzusban szereplő 11 ezer fős adat.

Forrás: [origo]

Folytatódó hegymenet Amerikában

Nem volt megállás tegnap sem az amerikai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindex folytatták hegymenetüket, és újabb történelmi csúcsokat ütöttek. Az S&P 500 sorozatban ötötdik napja ért el előtte soha nem látott magasságokig, és a Dow Jones-szal együtt új történelmi csúcsán fejezte be a kereskedést. Az emelkedés sorát a Nasdaq vezette, mely 2000 vége óta nem látott magasságokban mozog.

Forrás: [origo]

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szinte kivétel nélkül erősödni tudtak, csupán a közműcégek papírjai maradtak a negatív tartományban. A nyersanyagkapcsolt vállalkozások ugyanakkor kiemelkedtek társaik közül, többnyire a bányacégek nagyobb ugrásainak köszönhetően. Az EOG Resources például 1,6 százalékot, a Freeport-McMoRan 2,7 százalékot, a Cliff Natural Resources pedig 8,6 százalékot drágult.

Ebben a szerdai remek kínai makroadatok játszhatnak szerepet, ugyanis kínai import a várt 13 százalék helyett 16,8 százalékos éves növekedést mutatott áprilisban, míg az export 9,2 százalékos bővülés helyett 14,7 százalékot erősödött. Mivel Kína számít a világ legnagyobb nyersanyag-importőrének, ezért a kínai import bővülése a bányacégek eredményeire is kedvezően hathat.

Forrás: [origo]

Fontosabb makroadat tegnap nem látott napvilágot, így elsősorban a vállalati hírek mozgathatták az amerikai piacokat, mivel folytatódott a gyorsjelentési szezon.

A Whole Foods 10,1 százalékot ugrott, melynek legfőbb oka, hogy a cég vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé. A vállalat 76 centes egy részvényre jutó nyereséget ért el a várt 73 cent heéyett, ráadásul a korábbi profitvárakozásait is megemelte. Eszerint 2013-ban 2,89 dolláros EPS-t érhetnek el a korábban előrejelzett 2,87 dollár helyett.

A Walt Disney befektetői szintén remek híreket kaphattak, mivel a vállalatcsoport szinte minden üzletágában növekedésről, illetve az elemzői konszenzust meghaladó eredményekről számolt be gyorsjelentésében. A kedvező jelentés ellenére az árfolyam azonban közel 0,1 százalékos mínuszban zárt. Elképzelhető, hogy a befektetők a kedvező jelentés hatására inkább gyorsan realizálták a profitot, melyet az utóbbi időszak nagy emelkedése miatt érhettek el.

A Green Mountain Coffee Roasters papírján 16 százalékot rántottak a cég piaczárás utáni gyorsjelentését követően. A kávékészülékeket, kapszulákat gyártó cég árbevétele ugyan gyengébb lett a konszenzusnál, de az EPS-e és a prognózisai jobban alakultak. A vállalat 3,05-3,15 dolláros éves EPS-t vár a korábbi 2,72-2,82 dolláros előrejelzéssel szemben, miközben a piac 2,85 dollárt jósolt.

A Groupon részvényei is nagyobbat szökkentek az első negyedéves számok közzétételét kvöetően. A kupon értékesítéssel foglalkozó cég árbevétel és profit soron is pozitív meglepetést tudott okozni, ráadásul a következő negyedévre vonatkozó árbevétel prognózisa nagyjából egybevág a konszenzussal (céges várakozás: 575-625 millió dollár, piaci várakozás: 617,7 millió dollár).

A Tesla papírok is remekül teljesítettek, 23,7 százalékot száguldottak piaczárás után, miután az elektromos autókat gyártó vállalat 12 centes egy részvényre jutó nyereségről számolt be a várt 4 cent helyett.

Rendkívül jól mutatja a befektetők hozaméhségét, hogy soha nem látott mélypontra esett tegnap a Barclay's bóvli kötvényindexének hozama. A benchmark 30 éves történetében először fordult elő, hogy 5 százalék alá csúszott a hozam. A közműcégeket és az alapvető fogyasztási javakat nem kedvelték a befektetők túlságosan.

Ma délután már makroadatok is érkezni fognak a tengerentúlról, többek között a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, valamint a márciusi nagykereskedelmi forgalom alakulását fogják közzé tenni. Ezen túl a gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, a Dish Network, az Nvidia és a Dean Foods is közzéteszi számait.