Újabb adósmentésen gondolkozik a kormány

Vágólapra másolva!
Új adók bevezetését nem tervezi a kormány, a rendszer finomhangolása folyik, de az áfa mértékét ez nem fogja érinteni. A devizahiteleseket segítő további intézkedések várhatók - mondta egy interjúban az NGM pénzügy-politikai államtitkára.
Vágólapra másolva!

"Új adónemek kivetésétől mereven elzárkózik a kormány" - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügy-politikai államtitkára a csütörtöki Figyelőben megjelent interjúban. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy egyes adónemek "áramvonalasítása" ne történhetne meg akár év közben, de a további változtatások helyett most a hatásvizsgálatok ideje jött el.

Az általános áfakulcsra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy a kormány nem gondolkozik a 27 százalékos mérték növelésében és csökkentésében sem. Kérdésesnek nevezte, hogy a jövedelemadók súlyának csökkentése és a fogyasztási adókénak a növelése után "érdemes-e tovább nyitni ezt az ollót".

A devizahitelesek megsegítéséről az államtitkár azt mondta, több javaslat van az NGM előtt. Megerősítette, hogy ezek között van olyan is, amely az ingatlant terhelő hitelállomány és az ingatlan piaci értéke közötti különbség adóstól való átvállalásáról szól. A bankszövetséggel folynak a tárgyalások, döntés egyelőre nincs - közölte Orbán Gábor.

Az államtitkár egy szerdai konferencián azt mondta, hogy a magáncsőd intézményének bevezetésekor valószínűleg az ír modell lesz a példa, az árfolyamgát pedig azért nem kellően népszerű, mert az adósok nem értik. Minderről bővebben itt olvashat.