Vágólapra másolva!
Amerikában és Európában kisebb pihenőt tartanak a részvényindexek az elmúlt napok nagyobb emelkedései után. Az S&P 500 és a Dow Jones egyelőre nem tud új csúcsokat ütni, ahogy tették azt a héten, a német DAX viszont, ha  minimálisan is, de ki tudott kecmeregni a mínuszokból, és új történelmi csúcsot ütött. A vételi kedvet a heti friss munkanélküli segélykérelmek öt éves mélypontra esése sem tudja megalapozni, míg a Bank of England mai ülésének eredménye gyakorlatilag hatás nélkül maradt a tőzsdéken. Itthon viszont felülteljesítőnek számított ma a magyar tőzsde a régióban, mivel a BUX szinte egyedüliként tudott erősödni. A magyar részvényindex elsősorban a Magyar Telekom nagyobb menetelésének köszönheti jó teljesítményét, a telekomcég papírjai történelmi mélypontjukról rugaszkodtak el.
Vágólapra másolva!

Nagyot menetelt a Magyar Telekom

Kiemelkedett régiós és európai társai közül ma a magyar részvényindex, mely szinte egyedüliként tudott pluszban zárni a szomszédos piacok mutatói közül. A BUX végül 0,4 százalékot erősödött.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX elsősorban a Magyar Telekom menetelésének köszönhette emelkedését, a telekomcég papírjai ugyanis tegnapi történelmi mélypontjukról igyekeztek feljebb kapaszkodni. A befektetők tegnap nem fogadták túl pozitívan a cég gyorsjelentését, emiatt 342 forintig süllyedt az árfolyam szerdán, onnan viszont ma 353 forintig is feltornázta magát, és végül 2 százalékos pluszban állapodott meg.

A többi főbb papír közül a gyógyszercégek részvényei elfáradtak nap végére és tegnapi záróértékük alatt fejezték be a kereskedést. Az Egis 0,1 százalékos mínuszt szedett össze, annak ellenére, hogy ma lehetett utoljára megvásárolni a tavalyi évi osztalékért a részvényt.

A Richter egy százalékot gyengült, annak ellenére, hogy a vállalat az elemzői várakozásokhoz képest jobb gyorsjelentést tett közzé ma reggel. A gyógyszercég a főbb sorokat illetően kellemes meglepetést okozott, és olyannyira jól sikerült az első negyedév, hogy az elemzők által várt éves profit több mint harmada teljesült. Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a gyorsjelentést követő sajtóeseményen megerősítette az idei éves 3 százalékos, euróban számolt bevételi prognózisát, az üzemi eredményhányaddal kapcsolatban viszont a legutóbbinál valamivel pesszimistább álláspontra helyezkedett.

Ugyanakkor az OTP némileg magára találta, és folytatta emelkedését, újabb két és félhavi csúcsot ütve 0,2 százalékos pluszt szedett össze. Rajta kívül a Mol is jól teljesített, és 0,9 százalékot erősödött.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságük közül a Graphisoft Park is közzétette első negyedéves jelentését. A társaság bevételei több mint 4 százalékkal csökkentek éves alapon, mivel az AMRI távozásával egy negyedévre vetítve 145 ezer euró bérleti díjbevételtől esik el a Graphisoft Park. Ezzel szemben a 3 százalékkal növekvő kihasználtság csupán 91 ezer euróval növelte a bevételeket. A nettó eredmény ugyan 31 százalékkal csökkent éves alapon, azonban a jogi költségek kiszűrése után az 504 ezer eurós tisztított eredmény szinte hajszálra megegyezett a tavalyi 506 ezer euróval. A részvények másfél százalékot gyengültek.

A Masterplastra ma nem született kötés, és a társasággal kapcsolatos hír, hogy 1,1 millió euró rendkívüli bevételhez jut a cég a második negyedévben a tavaly szeptemberben romániai raktárépületében keletkezett tűzkár után járó biztosításból.

A forint szűk sávban mozog ma az euróval szemben, és továbbra is két és fél hónapos csúcsa körül, as 293-as szint környékén mozog. A hazai fizetőeszköz a svájci frankkal szemben őrzi erejét, és 238 alatt található a jegyzése, amire szintén február vége óta nem volt példa. A dollárral szemben viszont kissé gyengült a hazai deviza, és 224-ig ugrott fel az árfolyama.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

100 dolláros mobilok érkeznek a Nokiától

Zárásra sem tud javítani az európai börzék többsége, ahol ma leginkább az eladók vannak többségben. A főbb részvényindexek kisebb korrekcióba kezdhettek az elmúlt napok erősödései után, és a jó hangulatot a kedvező brit makroadat sem tudta megalapozni, mely szerint 0,7 százalékkal bővült márciusban havi alapon a várt 0,2 százalékos növekedés helyett.

A Bank of England mai kamatdöntő ülésének eredménye gyakorlatilag semmilyen hatást nem váltott ki a tőzsdéken, mivel az angol jegybank a vártnak megfelelően nem változtatott a 375 milliárd fontos eszközvásárlási programjának keretén, és a 0,5 százalékos kamatlábat is változatlanul hagyta.

A spanyol IBEX-et a sikeres kötvényaukció sem tudja kirángatni a mínuszokból, a déli ország a tervezettnél több forrást vont be, miután 4,57 milliárd eurónyi államkötvényt adott el a várt 4,5 milliárd euró helyett. A nagy érdeklődés után az aukciós hozamok is csökkenni tudtak, a 3 éves papír esetében 2,247 százalékra, az öt évesnél pedig 2,789 százalékra.

Azonban néhány mutató ki tudott kecmeregni a negatív tartományból, a német DAX például 0,1 százalékkal erősödik, amivel új tröténelmi csúcsán is megfordult.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Repsol spanyol olajtársaság részvényei 0,3 százalékot erősödtek, miután a cég 634 millió eurós első negyedéves profitról számolt be gyorsjelentésében, ami meghaladta az 541 milliós nyereségről szóló elemzői várakozásokat.

Ezen túl a Nokia ma 99 dolláros okostelefonok piacra dobását jelentette be, melyek a feltörekvő régiókban kerülnek majd boltokba. A készülékekkel a válllalat célja, hogy felvegyék a versenyt a nagy rivális Apple-lel és Samsunggal a piacon. A finn tőzsdén ma nincs kereskedés, Amerikában viszont 1,7 százalékkal drágulnak a gyártó részvényei.

Száguld a Tesla

Részben az európai piacok gyengélkedése után minimális mínuszban mozognak a főbb amerikai részvényindexek, melyek így egyelőre nem tudják folytatni nyerő szériájukat. Az S&P 500 sorozatban öt napja zárt pluszos napot, amivel a Dow Jones-hoz hasonlóan újabb és újabb történelmi csúcsokat ütött. Ma egyelőre ez a trend nem tud folytatódni, és a mutatók kisebb pihenőt tarthatnak a hegymenet után.

A vételi kedvet az sem tujda meghozni, hogy a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 4 ezer fővel, 323 ezerre esett vissza az előző heti értékről, ami kellemes meglepetést okozott, mivel a szakértők 335 ezer fős értékre számítottak. További pozitívum, hogy az utóbbi öt évben soha nem folyamodtak ilyen kevesen segélyért, mint most.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai felemásan teljesítenek, a legjobban az ipari és ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok mozognak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is javában zajlik, és a Tesla részvényei valósággal szárnyra kaptak az első negyedéves eredmények közzététele után. A papírok már 25 százalékot meneteltek, mivel a cég története során először tudott nyereséges negyedévről beszámolni. A cég profitja ráadásul minden várakozást felülmúlt, elsősorban a vállalat zászlóshajójának tekintett S Modellek vártnál nagyobb sikere miatt.

Tesla árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Groupon papírok is remekelnek, már 12 százalékot drágultak, mivel a kuponos cég szintén kellemes meglepetést okozott gyorsjelentésével. A bevételek a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek, ráadásul az egy részvényre jutó veszteség is kisebb volt az előzetesen prognosztizáltnál.

Közel 20 százalékot ugrottak a Green Mountain Coffee Roasters részvényei is, miután a vállalat tegnap piaczárás után remek gyorsjelentést tett közzé. A főbb eredménysorokon szinte kivétel nélkül sikerült meghaladni az elemzői várakozásokat, továbbá az elmúlt negyedévek kedvező trendje is töretlennek tűnik.

A Dish Network viszont 3,1 százalékot gyengül, melyet az okozhat, hogy a cég nettó profitja 216 millió dollárra esett az egy évvel korábbi 360 millióról, ami a várttnál nagyobb mértékű zsugorodásnak felelt meg.