Pereskedés rontotta el a Graphisoft Park eredményét

Vágólapra másolva!
Szerdán tőzsdezárás után tette közzé negyedéves jelentését a Graphisoft Park, amelyben a KBC Securities elemzői várakozásának megfelelő eredményeket közölt a cég. A bevételek 4 százalékkal csökkentek éves alapon egy jelentős bérlő, az AMRI távozása miatt, míg a nettó profit 31 százalékkal zuhant, amit az AMRI-val szemben indított peres eljárással kapcsolatos költségek megugrása okozott. A jogi költségektől tisztított 504 ezer eurós eredmény csaknem megegyezett az egy évvel korábbival, így az alapvető folyamatok a társaság stabil működéséről árulkodnak.
Vágólapra másolva!

Szerdán tőzsdezárás után tette közzé első negyedéves jelentését az ingatlan bérbeadással foglalkozó Graphisoft Park. Egyedül a KBC Securities elemzője közöl az eredményre vonatkozó várakozásokat, és a közzétett számok nagyjából azokkal összhangban voltak, vagyis a Graphisoft Park nem okozott sem pozitív, sem negatív meglepetést.

A társaság első negyedéves bevételei több mint 4 százalékkal csökkentek éves alapon, mivel az AMRI távozásával egy negyedévre vetítve 145 ezer euró bérleti díjbevételtől esik el a társaság. A bérbeadható iroda- valamint laborterület kihasználtsága 2012 harmadik negyedévben 7 százalékkal csökkent az AMRI szerződésének megszűnésével, míg az idei első három hónapban 3 százalékponttal növekedett az új bérleti szerződéseknek köszönhetően. Ezek azonban csak 91 ezer euróval növelték a bevételeket.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

A vártnak megfelelően a jogi költségek miatt jelentősen csökkent a társaság üzemi szintű eredményessége. Éves alapon 13,4 százalékot faragott le az értékcsökkenés előtti működési eredményből (EBITDA) a 155 ezer eurós peres költség. Negyedéves alapon kisebb volt a negatív hatás, aminek vélhetően az az oka, hogy a perrel kapcsolatban már az előző negyedévben is voltak költségei a társaságnak.

Forrás: [origo]

A nettó eredmény ugyan 31 százalékkal csökkent éves alapon, azonban a jogi költségek kiszűrése után az 504 ezer eurós tisztított eredmény szinte hajszálra megegyezett a tavalyi 506 ezer euróval.

Forrás: [origo]

A jogi költségektől megtisztított számok egy továbbra is stabilan működő társaságról árulkodnak, azonban a KBC Securities elemzője nem lát olyan rövid távú katalizátorokat, amelyek fundamentális alapot adnának az árfolyam növekedésére, ezért fenntartja semleges véleményét és továbbra is tartásra javasolja a részvényt.

Hosszabb távon a korábban bejelentett Internation Business School projekt jelenthet katalizátort. A neves felsőoktatási intézmény a tervek szerint 2014 őszétől költözik a Parkba a jelenleg felújítás alatt álló műemlékvédelmi területre. A másik oktatási intézménnyel, az AIT-vel együtt összesen 5000 négyzetmétert fognak bérelni, ami a Parknak nagyjából 10 százaléka lesz.

Résen kell lenni, ha osztalékra pályázunk

A tegnap közétettek szerint a 40 forintos osztalékot június 4-én fizeti ki a társaság. Azon részvényesek lesznek jogosultak az osztalékra, akik május 23-án birtokolják a részvényeket. Ez alapján május 17-e az utolsó nap, amikor még osztalékra jogosító részvényt lehet vásárolni. A tegnapi záróárral számolva 4,3 százalékos osztalékhozamot biztosít a Graphisoft Park, ami a 4 százalékos 12 hónapos referenciahozamnál némileg jobb, azonban elmarad a jelenleg 5 százalék körüli 10 éves magyar állampapírhozamtól.

A Graphisoft Park árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]