Vágólapra másolva!
A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy hazánk kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. Ennek érdekében Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a kormány és az Európai Unió számára is elfogadható lépést dolgozzon ki. Bár az Európai Bizottságot egyelőre még nem sikerült meggyőzni arról, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt marad, a piacon ezt mégsem fogadták olyan negatívan, sőt, iagzából nem is tapasztalható pesszimizmus. Egyelőre nehéz mégítélni ennek hátterét, de a hazai parkett főbb papírjai számára vélhetően katalizátor lehetne, ha hazánk ténylegesen is kikerülne a túlzottdeficit-eljárás alól
Vágólapra másolva!

A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy hazánk kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. Ezért Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a kormány és az Európai Unió számára is elfogadható lépést dolgozzon ki - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel.

Az újabb kiigazítások szükségességét vetítette előre az Európai Bizottság múlt héten közzétett jelentése, miszerint sem idén, sem jövőre nem lesz kellően alacsony a költségvetési hiány. A szabályok szerint 3 százalék alatti deficitre van szükség ahhoz, hogy esély legyen a Magyarországgal szemben kilenc éve folyó és az uniós források befagyasztásával fenyegető uniós deficiteljárás befejezésére. 2013-ra 3 százalékos, míg 2014-re 3,3 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol Brüsszel.

A hírek napvilágra való kerülését követően nem lett volna meglepő, hogy a befektetők körében ismét riadalom alakul ki, attól tartva, hogy a nagyvállalatok újabb különadót, vagy másnak álcázott, de a profitjukba ugyanúgy belemaró intézkedést kapnak majd a nyakukba.

Végül mégsem ez történt, ugyanis a piacot egyelőre hidegen hagyja Brüsszel véleménye, ami jól látható a főbb régiós tőzsdeindexek teljesítményéből. A BUX gyakorlatilag mindegyik társát legyűrte a bejelentés óta.

Mi lehet ennek az oka?

Egyrészt elképzelhető, hogy a befektetők egy lépéssel már előrébb tartanak, mint Brüsszel, és szinte biztosra veszik, hogy Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. Ennek táptalaja lehet, hogy a magyar kormány többször is letette elkötelezettségét a hiány 3 százalék alatt való tartása mellett. Ezt a bizottság jelentését követően Varga Mihály is megerősítette.

Másrészt a 3 százalék alatti hiánycél teljesüléséhez láthatóan nem kell a korábbiakhoz hasonló méretű intézkedéseket eszközölnie a kormánynak. Ezért már - legalábbis úgy tűnik - a befektetők sem számolnak komoly terhekkel a tőzsdei cégek esetében, így az árfolyamra sem helyeződik nyomás.

Bár nehéz tisztán látni a kérdésben, a hazai parkett főbb papírjai számára vélhetően pozitívum (katalizátor) lehetne, ha hazánk ténylegesen is kikerülne a túlzottdeficit-eljárás alól.