Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakok veszteséges negyedévei után története során először számolt be nyereséges negyedévről az elektromos autóiról ismert Tesla, melynek profitja ráadásul minden várakozást felülmúlt. A remek eredmények elsősorban a cég zászlóshajójának tekintett S Modellek sikerének köszönhetőek, az autók iránt ugyanis a vártnál magasabb kereslet mutatkozott. A befektetők igencsak megörültek a rendkívül pozitív híreknek, mivel a Tesla részvényei valóssággal szárnyra kaptak, és közel 20 százalékos pluszban készülnek nyitni.
Vágólapra másolva!

Igencsak meglepte a piacot az elektromos autókat gyártó Tesla első negyedéves gyorsjelentése. A cég az elmúlt évek sorozatos veszteségei után története során először tudott nyereséges negyedévet zárni, ráadásul a 12 centes részvényenkénti profit az elemzői 4 centes várakozásokat is nagy mértékben meghaladta.

Forrás: [origo]

A cég vezérigazgatója, Elon Musk már áprilisban közölte, hogy nyereséges első negyedévet zárhatnak, melyet elsősorban a S Model autók vártnál jobb értékesítési számai okozhatnak. A vállalat összesen 4900 darabot adott el a modellből, többet a korábban előrejelzett 4500 darabnál. Emiatt megemelték az autóértékesítésre vonatkozó idei várakozásaikat is, az S Modelből 21 ezer darabot adhatnak el idén a korábban prognosztizált 20 ezer helyett. Az összes autóik értékesítése pedig a 30 ezer darabot is meghaladhatja idén a vállalat tegnapi közlése szerint - írja a Bloomberg.

A cégnél továbbra is rendkívül nagy reményeket fűznek a modellhez, és azt várják tőle, hogy világhíres márkává tegye a Teslát. Az S típusú elektromos autók sikerét jól jelzi, hogy a társaság árbevétele 561,8 millió dollárra emelkedett az első három hónapban, holott egy évvel korábban - a modell piacra dobása előtt - még csak 30,2 millió dollárt tett ki.

S Modellek lehetnek az első prémium kategóriás elektromos autók, melyek egy feltöltéssel közel 500 km-t tudnak megtenni. Az autók viszont nem olcsók, 60 ezer dollártól (13,3 millió forint) kezdődik az áruk az üzletekben, a prémiumkategóriának számító Model S Performance típusért pedig 96 ezer dollárt is elkérhetnek. Az értékesítés segítése érdekében a Tesla leszerződött a Wells Fargóval és a US. Bancorppal, melynek keretében a bankok kedvező kamatozású hitelekkel fogják segíteni a Tesla eladásait.

Forrás: [origo]

A remek eredményekre több mint 20 százalékot ugrottak a Tesla részvényei a zárás utáni kereskedés során, és egészen 69 dollárig meneteltek az 56 dollár körüli szintekről, és ennek köszönhetően 67 dollár környékén készülnek nyitni. A papírok egyébként ebben az évben már 65 százalékot meneteltek, amivel az egyik legjobban teljesítő komponensnek számítanak a Nasdaqon.

Tesla (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A Tesla árfolyamának nagyobb ugrása után a vállalat piaci kapitalizációja már meghaladja az európai autópiac visszaesésétől régóta szenvedő Peugeot-Citroen, vagy a Fiat tőzsdei értékét.

Forrás: [origo]